
In een hectische maatschappij is het niet eenvoudig om een plek te vinden die tot bezinning uitnodigt. Bezinning op wie je bent, wat je doet en wat je belangrijk vindt. Maar ook bezinning op je sterfelijkheid: op de wetenschap dat je ooit afscheid moet nemen van het leven. Bezinning kan helpen de juiste keuzes te maken in je dagelijkse leven. En de aandacht te focussen op dat wat voor jou belangrijk is.
Bezinnen kan overal, ook thuis. Maar soms lukt het beter als je op een andere plek bent. Of in gesprek kunt gaan met andere mensen. Er zijn diverse organisaties die zich daarvoor lenen. Deze bezinningshuizen bieden retraites, bezinningsweekenden of onthaastingsdagen aan. Er zijn bezinningshuizen in bij voorbeeld Huissen, Sittard en Doetinchem.
Een bezinningshuis dat zich speciaal op (on)sterfelijkheid richt is Het Bezinningshuis in Hollandsche Rading. Wie weet is het aanbod van Het Bezinningshuis interessant voor je. Het Bezinningshuis organiseert diverse workshops en andere samenkomsten.
Inspiratie voor bezinning kun je uiteraard ook uit literatuur halen. Er zijn complete boekenkasten volgeschreven over dood, sterven, vergankelijkheid en afscheid. Lees bijvoorbeeld Sterven als een stoïcijn van Marja Havermans (nr. 1 in deze top tien over 2019), de bestseller Met het einde in gedachten van Kathryn Mannix of Dag Dood van Machtild Stakelbeek (respectievelijk nr. 1 in deze top tien over 2018). Ook inspirerend is het boek Uit het leven gegrepen van Martien Versteegh, dat vol interviews met jongeren over de dood staat.