Skip to content

Activiteiten

Op en rondom de Vergankelijkheidsdag worden tal van activiteiten georganiseerd. Alle activiteiten die ons gemeld zijn, vind je hieronder (in chronologische volgorde).

Film Tótem

HEELEN – De film Tótem past perfect bij de Vergankelijkheidsdag. In filmhuis De Spiegel in Heerlen is die op 17 en 26 september te zien. Het Netwerk Palliatieve Zorg Oostelijk Zuid-Limburg maakt het mogelijk deze film te zien tegen een gereduceerde prijs van € 6,50. 

De film Tótem is een beschouwing over sterfelijkheid en de manier waarop we allemaal worstelen om de dood te begrijpen en te accepteren. De film toont op gevoelige wijze hoe de Mexicaanse cultuur omgaat met de dood en tegelijkertijd het leven viert. Dat is precies waar de Vergankelijkheidsdag om draait. Wil je een kaartje reserveren voor één van de voorstellingen? Dat kan via deze site.

Stiltemeditatie

DORDRECHT – In Villa Tröst is op donderdag 21 september 2023 van 19:30 – 20:30 ruimte voor een stiltemeditatie. Onder begeleiding van Rianne Boogerd gaan deelnemers aan de slag met stiltemeditatie en hoe je daarmee op een goede en heilzame manier contact kan maken met jezelf, in je rouw, verdriet en andere gevoelens, die er ook kunnen zijn.

De bijeenkomst start met een korte reflectie, naar aanleiding van een verhaaltje of gedicht. Vervolgens krijgen deelnemers de meditatiehouding en meditatieoefening uitgelegd. Daarna zijn er twee periodes van tien minuten meditatie, zittend op een meditatiekussen of een stoel. Tussendoor is er een loopmeditatie. Deelnemers sluiten af met een korte check-out. De bijeenkomst is geschikt voor beginners en gevorderden en voor iedereen met een recente of minder recente rouwervaring, die stilte wil (leren) ervaren. Vooraf aanmelden kan via deze pagina.  

Palliatieve zorg draait om leven

EMMEN – Op 21 september wordt in Kinepolis in Emmen het congres Palliatieve zorg draait om leven gehouden. Het congres begint om 18 uur, en duurt tot 21.30 uur. Er zijn diverse sprekers, waaronder internist ouderengeneeskunde Froukje Woudstra, geriater Janny Germs en longarts/auteur Sander de Hosson.

De avond staat in het teken van veroudering, en wat doet dit doet met zowel lichaam als geest. Ook het belang van een goede voorbereiding op de laatste levensfase is onderdeel van het congres. Voor kaartverkoop en/of meer informatie: klik hier.

Congres Palliatieve zorg, méér dan palliatieve sedatie en euthanasie

HEERLEN – Op donderdag 21 september houdt het Netwerk Palliatieve Zorg Oostelijk Zuid-Limburg een bijzondere bijeenkomst over palliatieve zorg in filmtheater Royal in Heerlen: Palliatieve zorg, méér dan palliatieve sedatie en euthanasie

Tijdens deze bijeenkomst, die om 20.00 uur begint, vertelt de Heerlense huisarts Mirjam Willemsen over haar werk in de palliatieve zorg én over haar leven als palliatieve patiënt. Eerder dit jaar werd een documentaire over haar gemaakt, Dying to live. Op deze avond zal ze aan de hand van fragmenten uit deze documentaire duidelijk maken waarom het nadenken en praten over het levenseinde zo waardevol is. De avond is voor iedereen gratis toegankelijk. Wil je erbij zijn, dan kun je je zitplaats vooraf reserveren via deze site.

Leef de seizoenen

OLST – Marlies Hoekman van Met Aandacht Loslaten verzorgt op de Vergankelijkheidsdag, 23 september, de workshop Leef de seizoenen. De workshop begint om 10 uur en eindigt rond 13 uur.

Ons leven, met de verschillende levensfasen, is volgens Marlies te vergelijken met het ritme van de jaargetijden: lente, zomer, herfst en winter. “Door te reflecteren op het levenspad dat u reeds heeft bewandeld en de spiegel die de natuur u voorhoudt, krijgt u heldere inzichten in uw leven (in ’t) nu en inspiratie voor het pad dat nog voor u ligt”, zegt Marlies op haar website. In de workshop is er ruimte voor maximaal acht deelnemers. Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.

Huiskamergesprekken van Betekenis

ALMERE OOSTERWOLD – Op 23 september opent Rituals to Root vanaf 13.30 uur haar deuren voor een goed gesprek: een Huiskamergesprek van Betekenis. Het Huiskamergesprek vindt plaats in huis Windekind in Almere Oosterwold.

“Vergankelijkheidsdag is hét moment om stil te staan bij het leven en de eindigheid ervan”, zegt initiatiefnemer en ritueelbegeleider Zilla van Dijk. “We gebruiken tijdens het gesprek de Kaartjes van Betekenis, een toegankelijk kaartspel met vragen die er toe doen. Vragen over afscheid en verlies, over eigen gedachten over de dood, over dat wat belangrijk voor je is. Om samen te bespreken, te beantwoorden, en op die manier jezelf en anderen beter te leren kennen. Na een inloophalfuurtje, start het gesprek om 14.00. Dit duurt tot 16.00 uur. De middag wordt afgesloten met een bezoek aan de weelderige Troosttuin ter plekke. Voor koffie, thee en lekkers wordt gezorgd. Er zijn geen kosten aan verbonden, wel is het nodig je op te geven via het mailadres zilla@ritualstoroot.nl. Meer informatie vind je op deze website.

Workshop Leef! met de dood

AMSTERDAM – Heb je weleens willen stilgestaan bij het sterven maar wist je niet hoe te beginnen? In de interactieve workshop Leef! met de dood, een workshop voor stervelingen van Annie Birken van CareSpace leer je op een speelse doch authentieke manier de dood een plek te geven in je leven. De workshop vindt plaats in Amsterdam op zaterdag 23 september van 14 tot 16 uur.

Met behulp van een eenvoudig raamwerk laat Annie je zien wat je nu al kunt doen om je later beter uitgerust te voelen voor je laatste reis door het onbekende. Zodat de dood minder een vijand wordt en meer een oude, bekende vriend. Voor meer informatie of aanmelding: klik hier

Liefdevol levenseinde

GEMERT – Op zaterdag 23 september verzorgt ritueelbegeleider Monique Dhooge de workshop Liefdevol levenseinde, gebaseerd op het concept van haar collega-ritueelbegeleider Zilla van Dijk.

Deze workshop ondersteunt je om met meer vertrouwen, zingeving en liefde te zorgen, handelen en begeleiden wanneer je met het sterven te maken krijgt, privé of in je werk. Je kunt een een warme inlevingsdag over sterven verwachten, in een groep van 5 tot 8 deelnemers met ruimte voor eigen inzichten in de eindigheid van het leven. Onderwerpen die onder meer aan de orde komen zijn de betekenis van sterven (voor jou), het sterfproces, spirituele communicatie en rituelen. Meer informatie? Klik hier.

Praten over het levenseinde

ONDERWEG – Rouw- en uitvaartspecialist Richard Hattink verzorgt zaterdag 23 september vanaf 19.00 uur een bijzonder online event over Praten over het levenseinde. Hij heeft dan net een tweedaagse training in het Belgische Hasselt achter de rug, en praat op de terugweg naar Nederland – via Zoom – over de vraag hoe je met je naasten over je eigen levenseinde kunt praten.

“Ik geef je handvatten hoe je erover kunt beginnen. En dat doe ik aan de hand van mijn eigen einde. Ik geef tips, ideeën, handreikingen, gespreksstarters… Diverse opties komen aan bod. Deelnemers kunnen tijdens de reis hun vragen inbrengen, zodat ik die onmiddellijk kan beantwoorden.” Wie wil inloggen kan deze link gebruiken, vanaf zaterdag 19.00 uur: https://us05web.zoom.us/j/88457449757?pwd=Rywm0zWo5OlWabXy3ktbfcK5GkxPW4.1#success(

Uitvaart-inspiratiebeurs

VALKENSWAARD – Op 24 september van 13.00 tot 17.00 uur vindt in de zalen van De Belleman in Valkenswaard een Uitvaart-inspiratiebeurs plaats. Tijdens deze beurs kun je vrijblijvend praten met een uitvaartverzorger over een mooie, passende uitvaart of met een executeur over je toekomstige nalatenschap. De beurs wordt georganiseerd door Esther van den Hoek Uitvaart.

Er zijn ook diverse manieren van vervoer, persoonlijke urnen, kisten of rouwbloemen te bekijken. Er wordt gezorgd voor koffie/thee en live muziek. Iedereen is welkom, de toegang is gratis. Om 14.00 uur wordt een lezing gegeven door de Stichting Veraarden over humaan composteren: naast begraven en cremeren kan dit samen met resomeren binnen niet te lange tijd een vierde lichaamsbestemming na overlijden worden. Wie bij de lezing aanwezig wil zijn, kan reserveren via deze website

Ervaringen uitwisselen in Café Tröst

UTRECHT – Zondagmiddag 24 september opent Café Tröst in Utrecht de deuren voor mensen die ervaringen rondom rouw en verlies met elkaar willen uitwisselen. Café TrösT is een pleisterplaats voor iedereen die zich (noodgedwongen) bezighoudt met de eindigheid van het leven en alles daaromheen. De gedachte is dat het delen van ervaringen over en weer troost biedt.

De deuren zijn open tussen 14.15 uur en 16.30 uur. Er zijn twee vrijwilligers van Stichting TrösT aanwezig en er is muziek, verzorgd door Claudia Copier. Het café is gevestigd in de junglezaal van kinderboerderij Nieuw Rotsoord aan de Briljantlaan 101, Utrecht. Klik hier voor meer informatie.

Lezing Manu Keirse over rouw en verliesverwerking

DRIEBERGEN – Op uitnodiging van Alting en Res Uitvaarten en Boekhandel Jaques Baas houdt de Belgische hoogleraar Manu Keirse op zondag 24 september een lezing over rouw- en verliesverwerking. De bekende Vlaamse auteur heeft vele boeken op zijn naam staan over palliatieve zorg, afscheid nemen en rouw.

De lezing wordt gehouden in de Grote Kerk in Driebergen, en start om 14.00 uur. De lezing duurt tot 16.15 uur. Keirse blijft aanwezig in de Grote Kerk voor het signeren van boeken. Aanmelden voor de lezing kan via manu@altingenresuitvaarten.nl of in de boekhandel van Jacques Baas in Driebergen-Rijsenburg. De kosten voor het bijwonen van de lezing zijn 15 euro.

Twintig procent korting op e-cursus LEEF!

ONLINE – De e-cursus LEEF! zorgt voor een bewuster leven, met dank aan je sterfelijkheid. Door het volgen van deze cursus, leer je sterfelijkheid minder als een bedreiging te zien, maar wat meer als kans om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Dat gebeurt aan de hand van 14 doe- en denkopdrachten. De cursus kent titels als De draagbare dood, Ontspullen geeft ruimte en Toekomstspijt voorkomen. De cursus is ontwikkeld door Bureau MORBidee, een bureau dat tal van producten en diensten heeft ontwikkeld op het gebied van (communiceren over) de dood. Vanwege Vergankelijkheidsdag biedt het Bureau de cursus in de maand september met 20% korting aan: geen 49,– maar 39,– euro. Meer informatie over de cursus vind je hier. Wil je de cursus direct aanschaffen, klik dan hier.

Vergankelijkheidssoep

OVERAL – Zeven ritueelbegeleiders – verenigd in de Ritual Rebels – bieden ter gelegenheid van de Vergankelijkheidsdag een Vergankelijkheidssoep aan. Tijdens het maken en eten van de soep nodigen ze de soepeters uit met elkaar in gesprek te gaan over essentiële thema’s van het leven, passend bij de vergankelijkheid. Een uitgebreide instructie voor zowel de bereiding als de gespreksonderwerpen is hier te downloaden. Het recept voor de soep vind je hier.

De ritueelbegeleiders hebben het maken en eten van de soep in diverse onderdelen geknipt. Van het verzamelen van de ingrediënten tot het snijden van de groente, en van het eten zelf (het ‘soep-eren’) tot het natafelen. Bij ieder onderdeel nodigen ze uit tot reflectie, passend bij de activiteit van dat onderdeel. Zo stellen ze bij het snijden van de groente vragen als: ‘Snij en hak je gedachteloos? Of zorgvuldig, met aandacht? Loopt het leven zo tussen je vingers door als dunne soep, of weet jij jezelf ‘te binden’, te verbinden?’

Het verlies van een broer of zus

DELFT – Stichting Broederziel is er voor mensen die een broer of zus hebben verloren. Op zaterdag 24 september viert de Stichting haar jaarlijkse Ontmoetingsdag. De Ontmoetingsdag vindt plaats in de Grote Zaal van de Singelkerk in Utrecht (Wittevrouwensingel 28).

Op de dag is er veel ruimte om ervaringen uit te wisselen. Daarnaast is er een programma, met muziek en een aantal sprekers. Na een welkom van voorzitter Ingrid Verkleij zijn er lezingen van Anja Breijer (over de impact van verlies van je zus als de relatie niet goed was), Annelies Randag (over de impact van verlies van je zusje als je alleen over blijft) en Julian van de Moosdijk (over de impact van verlies van je broer als rouwende man). Tussendoor verzorgt Mike Verlaan een muzikaal intermezzo op de handpan. Voor meer informatie of aanmelden, kijk op deze pagina.

Creatief met rouw

DELFT – Marinka de Groot begint op 26 september met haar workshop 5x Creatief met rouw. Deze workshop is bedoeld voor mensen die rouw ervaren en daar graag op een creatieve manier uiting aan willen geven.

Op vijf middagen gaan deelnemers aan de slag met verschillende materialen en verschillende technieken, zoals klei, verf, hout en draad. “Elke workshop zullen we weer aan de hand van een ander specifiek thema van verlies werken”, zegt Marinka op haar website. “De verschillende werkvormen kunnen helpen bij het proces van anders vorm geven aan je rouw door de ondersteunende, inzicht gevende en helende werking die van deze verschillende werkvormen uitgaan.” Met nadruk stelt ze dat je niet heel creatief hoeft te zijn om deel te nemen. “Het gaat om het maak-proces en niet dat het ‘iets’ wordt.” Behalve op 26 september, zijn er bijeenkomsten op 10 en 31 oktober, 21 november en 12 december 2023. Voor meer informatie of aanmelden, klik hier.

Zorg in de stervensfase

ONLINE – Carend verzorgt op dinsdagavond 26 september vanaf 20.00 uur het webinar Zorg in de stervensfase. Internist-oncoloog Sabine Netters en verpleegkundig specialist Metta Bunk bespreken in het webinar diverse facetten van het sterven.

Het webinar leert je onder meer wat sterven eigenlijk is, hoe dat gaat en wat de voortekenen van sterven zijn. Ze gaan in op wat zorgverleners tijdens het sterfbed kunnen bieden aan steun en zorg: wat is hierbij de rol van medicijnen? Hoe kunnen zorgverleners de naasten goed begeleiden? Hoe maak je zaken bespreekbaar? Wat is van belang in de communicatie? Ook staan Netters en Bunk stil bij een aantal symptomen die kunnen voorkomen op het sterfbed. Wat is Cheynes-Stokes ademhaling? Hoe vaak treedt reutelen op? Wat kunnen we eraan doen of moeten we er wel iets aan doen? Wil je meer informatie, of wil je je direct aanmelden? Klik dan hier.  

Een lekkere dood

AMSTERDAM – Onder de titel Een lekkere dood is in Museum Tot Zover in Amsterdam een tentoonstelling gestart over eetcultuur en afscheid. De tentoonstelling is nog het hele jaar te bezoeken.

Koffie, cake, bitterballen of halva? We eten en drinken wat af als we rouwen. Nederland heeft een rijke traditie op het gebied van rouwkost en ook nu is er volop ontwikkeling als het gaat om koffietafels en rouwmaaltijden. ‘Een lekkere dood’ is een eerbetoon aan deze rijke eetcultuur rondom het afscheid. Er is prachtige kunst en veel informatie over oude tradities en hedendaagse gebruiken. En er is eerherstel voor de cake. Informatie over de openingstijden en het adres van het Museum vind je hier

Wandelend ruimte geven aan rouw en verlies

NIJMEGEN – Vrijwilligers Ruimte voor Verlies en Rouw van het Nijmeegse Huis van Compassie wandelen 29 september vanaf 14.00 uur mee met het Rondje Zachtheid. Vrijwilligers bieden deelnemers aan het Rondje de mogelijkheid aan hun hart te luchten over een ervaren verlies.

Rondje Zachtheid is een initiatief van Boudewijn Betzema, troostdichter uit Deventer, die enkele maanden terug een initiatief genomen heeft om op de laatste vrijdag van de maand een wandelrondje te organiseren tegen de verharding, het venijn en de verruwing in de samenleving. Samen met gelijkgestemden een rondje wandelen en mijmeren over het leven…… Zijn initiatief neemt steeds meer weerklank en wordt nu op meer plekken georganiseerd, waaronder dus in Nijmegen.

Weet u wat u wilt?

ZEIST – Dat we allemaal doodgaan is al wel bekend, maar dat je je er enigszins op kunt voorbereiden is minder bekend. Daarom worden er in het land regelmatig informatiebijeenkomsten Weet u wat u wilt? georganiseerd. Op 30 september is er één in de Nieuwe Kerk in Zeist, van 14.00-17.00 uur.

Bezoekers worden gestimuleerd na te denken over vragen als Wat is goed om nu al te regelen voor de laatste levensfase?, Wat zou u nog willen zeggen of doen?, Wilt u wel of niet gereanimeerd worden? en Wie mag voor u spreken als u dat zelf niet meer kunt? Ook worden bezoekers gestimuleerd over hun wensen en gedachten te praten met naasten, zoals de partner of de kinderen. Opgeven kan via deze pagina.