Skip to content

Activiteiten

Op en rondom de Vergankelijkheidsdag worden tal van activiteiten georganiseerd. Alle activiteiten die ons gemeld zijn, vind je hieronder (in chronologische volgorde).

Webinar over het praten over jouw laatste levensfase

ONLINE – Ieder leven is vergankelijk, dus ook het jouwe. Stel dat je ernstig ziek wordt, en je weet dat jouw laatste levensfase eraan komt: waar kun je dan allemaal mee te maken krijgen? Voor welke keuzes kom je te staan en hoe behoud je de eigen regie? Over deze vragen biedt Monique Branse een gratis webinar aan op donderdagavond 21 september, van 20.00 tot 21.00 uur. Branse is initiatiefnemer van de Stichting Jouw Laatste Levensfase. Voor meer informatie over het webinar, klik hier.

Verliesverhalen delen

DORDRECHT – Vergankelijkheid en verlies zijn onmiskenbaar met elkaar verbonden. Verliezen zijn onomkeerbaar, en kunnen je leven behoorlijk ontregelen. Dat geldt voor het verlies van een dierbare, maar ook voor het verlies van gezondheid, carrière(mogelijkheden) of veiligheid. In de bijeenkomst Verliesverhalen delen die Villa Tröst in Dordrecht op donderdag 22 september aanbiedt, delen deelnemers verlieservaringen met elkaar. “Bij het delen blijkt dat, hoe verschillend de verliezen ook zijn, er verrassend veel herkenning is in hoe we dat nu ervaren”, stelt Annette de Vlieger, die de bijeenkomst leidt. De Vlieger is yoga- en meditatieleraar en was co-trainer bij het Nederlands Instituut voor Stervensbegeleiding. De bijeenkomst duurt van 14.00 uur tot 16.00 uur. Voor aanmelding en/of meer informatie, klik hier.

Volle Maan Wandeling Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide

MOLENHOEK – In de avond van 23 september biedt Natuurbegraafplaats Mookerheide een Volle Maan Wandeling over het Landgoed Mookerheide aan.  De wandeling start om 19 uur en duurt tot ongeveer 21 uur. Normaal gesproken is het natuurgebied op dit tijdstip niet toegankelijk.

Met volle maan beleef je het mysterieuze van de nacht en worden je zintuigen extra geprikkeld. Misschien ontmoet je nachtdieren in het bos. De excursieboswachter kan je er in ieder geval over vertellen. Kijk naar de sterrenhemel en geniet van de volle maan. Is het bewolkt? Meestal piept de maan wel even door de wolken heen. In het donker zie je veel minder dan overdag, maar de volle maan onthult meer dan je verwacht. Ook lijkt het wel alsof je in het donker veel meer hoort. Laat je verrassen door de geluiden van de nacht, van de dieren die hier leven.

Aanmelden voor deze activiteit kan door een email te sturen naar contact@landgoedmookerheide.nl. Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide is gevestigd aan de Heumensebaan 18, 6584 CL in Molenhoek.

Congres over palliatieve zorg

EDE – Voor verpleegkundigen, artsen en verzorgenden wordt op 23 september het congres Zorg voor de palliatieve patiënt gehouden. Thema’s die onder meer aan de orde komen zijn: digitale nalatenschap, palliatieve sedatie, dementie en medicijngebruik. In de ochtend zijn er een aantal plenaire lezingen, in de middag is er voor deelnemers de mogelijkheid enkele workshops te volgen. Voor meer informatie, kijk hier.

Dutch Death Design

AMSTERDAM – In het Museum Tot Zover is de tentoonstelling Dutch Death Design te zien. Na een overlijden is er vaak weinig tijd om stil te staan bij ‘design’, met als gevolg dat mensen vaak teruggrijpen op wat ze al kennen aan urnen, kisten of rituelen. Dutch Death Design toont de innovatie en creativiteit van jonge ontwerpers bij allerlei praktijken rondom sterven, uitvaart en rouw. Ook worden de drie beste ontwerpen uit de Design Challenge getoond. Studenten maakten een conversation piece rondom de vraag “Wil je eeuwig leven?” De tentoonstelling is van woensdag tot en met zondag, van 11.00 tot 17.00 uur, te bezoeken. Voor meer informatie, kijk hier.

Aan de slag met je eigen leven(seinde)

ALMERE – Stichting Rituals to Root nodigt je uit om op zaterdag 24 september ‘Uit de kist’ te klappen. Wil jij je leven in alle volheid kunnen vieren? Dan is stilstaan bij jouw eigen sterfproces hét middel om meer levensinzicht te ont-dekken door te ervaren wat voor jou dan belangrijk is. Er is veel te ervaren en te onderhouden in ons bewustzijn op het onvermijdelijke.
Wist je dat bijna 90% van jouw reacties en handelingen voortkomen uit je onderbewuste zonder er erg in te hebben? Met dit gegeven is het voor iedere sterveling belangrijk meer levensinzicht te halen uit verdieping, vooral voor professionals en vrijwilligers rondom sterven. ‘Uit de kist’ begint om 13.30 uur en eindigt rond 16.30 uur. Er is ruimte voor maximaal zes deelnemers. Voor inschrijving en/of meer info, kijk op de website van Rituals to Root.

Adviezen over dementie

MAASTRICHT – Ritueel-, rouw-, verlies- en stervensbegeleider Saskia Vullers houdt in het Toon Hermanshuis in Maastricht op zaterdag 24 september de lezing ‘Adviezen van een bewoner, de mens achter de ziekte dementie’. De lezing is interessant voor iedereen die in het werk of in eigen privéleven te maken heeft met dementie. De lezing begint om 11.30 uur en eindigt om 12.30 uur. Het Toon Hermanshuis is gelegen op het adres Sint Servaasklooster 33.

Bijna-dood-ervaring

MAASTRICHT – Johan van den Broeck, bestuurslid van de Vlaamse organisatie Limen, houdt bij het Elisabeth Strouven Fonds op zaterdag 24 september, een lezing over Bijna-Dood-Ervaringen. Tijdens deze lezing zal Van den Broeck zowel de belevenis van de BDE zelf als ook de gevolgen ervan benoemen. De lezing begint om 13.30 uur en eindigt om 14.30 uur. Het adres van het Elisabeth Strouven Fonds is Abtstraat 3 in Maastricht.

Lezing Marinus van den Berg

MAASTRICHT – Voormalig verpleeghuispastor en auteur Marinus van den Berg houdt in de Sint Janskerk in Maastricht op zaterdag 24 september de lezing ‘Wat niet te verzachten is’. In de lezing is er aandacht voor het lijden van de ongeneeslijk zieke patiënt, maar ook voor het lijden van de mensen om de zieke heen. De lezing start om 12.00 uur en duurt tot 13.00 uur. Het adres van de Sint Janskerk is Vrijthof 24.

Vergankelijkheidssoep

OVERAL – Zeven ritueelbegeleiders – verenigd in de Ritual Rebels – bieden ter gelegenheid van de Vergankelijkheidsdag een Vergankelijkheidssoep aan. Tijdens het maken en eten van de soep nodigen ze de soepeters uit met elkaar in gesprek te gaan over essentiële thema’s van het leven, passend bij de vergankelijkheid. Een uitgebreide instructie voor zowel de bereiding als de gespreksonderwerpen is hier te downloaden. Het recept voor de soep vind je hier.

De ritueelbegeleiders hebben het maken en eten van de soep in diverse onderdelen geknipt. Van het verzamelen van de ingrediënten tot het snijden van de groente, en van het eten zelf (het ‘soep-eren’) tot het natafelen. Bij ieder onderdeel nodigen ze uit tot reflectie, passend bij de activiteit van dat onderdeel. Zo stellen ze bij het snijden van de groente vragen als: ‘Snij en hak je gedachteloos? Of zorgvuldig, met aandacht? Loopt het leven zo tussen je vingers door als dunne soep, of weet jij jezelf ‘te binden’, te verbinden?’

Migranten en minderheden op de begraafplaats

MAASTRICHT – In de Sint Janskerk in Maastricht presenteren drie onderzoekers de resultaten van een onderzoek naar de behoeften van minderheden met betrekking tot begraven en cremeren. Ook keken zij naar de mate waarin begraafplaatsen kunnen voldoen aan die behoeften, en zo niet, wat dan de knelpunten zijn. De presentatie, die in handen is van de onderzoekers Mariske Westendorp, Christoph Jedan en Eric Venbrux, wordt ondersteund door een fototentoonstelling in de kerk. De presentatie begint om 14.00 uur en eindigt om 15.00 uur. Het adres van de Sint Janskerk is Vrijthof 24.

Muziek in de kapel

MAASTRICHT – In het kader van het Festival Voor mijn dood worden op zaterdag 24 september enkele concerten gehouden in de Cellebroederskapel in Maastricht. Om kwart voor twee starten sopraan Heidi Pittie, mezzosopraan Nadine Maes en pianiste Annemie Sluijsmans met duetten onder pianobegeleiding. Daarna volgen de Bedside Singers, een koor dat op aanvraag komt zingen bij ongeneeslijk zieke mensen en het Zingen voor je leven-koor, een koor dat zijn ontstaan dankt aan het Toon Hermans Huis. Tot slot zingt het duo Francine & Romain enkele liederen in het Nederlands, Engels en Frans. Het mini-muziekfestival eindigt rond 16.00 uur. Het adres van de Cellebroederskapel luidt: Brusselsestraat 58.

Lezing Manu Keirse

MAASTRICHT – Klinisch psycholoog en auteur Manu Keirse, expert op gebied van verlies en rouw, houdt op zaterdag 24 september in de Sint Janskerk in Maastricht een lezing over ‘Helpen bij verlies en verdriet. Een opdracht voor elke burger’. Hij zal onder meer putten uit zijn bestseller ‘Helpen bij verlies en verdriet. Een gids voor het gezin en de hulpverlener’. De lezing van Keirse duurt een uur en begint om half vier.

Duidelijke taal – een spel

MAASTRICHT – Professionals die palliatieve zorg verlenen staan voortdurend voor de uitdaging om duidelijke taal te gebruiken in de gesprekken die zij voeren met patiënten en naasten. Er kan in die gesprekken echter heel makkelijk ‘vaktaal’ binnensluipen. Hoe leg je die jargonwoorden in ‘gewone mensen-taal’ uit? Daartoe daagt het spel Duidelijke taal! uit. Coördinator Annemie Courtens van het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Maastrichtse Universitaire Medische Centrum gebruikt het spel in een bijeenkomst in het Toon Hermans Huis in Maastricht. Ze nodigt professionals uit zoveel mogelijk jargonwoorden in een minuut tijd uit te leggen. Wie durft? De bijeenkomst begint om 14.00 uur en eindigt rond 15.00 uur. Het adres van het Toon Hermans Huis is Sint Servaasklooster 33. Voor meer informatie, of een (gratis) download van het spel, klik hier

Café Doodgewoon over euthanasie

AALTEN – Café Doodgewoon is een ontmoetingsplek voor mensen met een ongeneeslijke ziekte, hun naasten en andere belangstellenden. Een bijeenkomst start meestal met een inleiding door een spreker. Er is altijd gelegenheid om vragen te stellen of met de spreker en/of andere bezoekers in gesprek te gaan. Het eerstvolgende Café Doodgewoon in de Oost Achterhoek is op 27 september in Aalten, met als thema ‘Euthanasie, hoe zit het nou precies?’ De voormalige Aaltense huisarts Dolf Nijhoff zal er een lezing over houden. De bijeenkomst wordt gehouden in De Hofnar (zaal Lintelo), Polstraat 7, 7121 DH Aalten en duurt van 14.30 tot 16.00 uur. Klik hier voor meer informatie over de avond.