Skip to content

Activiteiten

Op en rondom de Vergankelijkheidsdag worden tal van activiteiten georganiseerd. Alle activiteiten die ons gemeld zijn, vind je hieronder (in chronologische volgorde).

Cursus voor 60-plussers

AMSTERDAM – In de week voor Vergankelijkheidsdag, op 15 september, start de cursus Metgezel zijn voor een naaste die gaat sterven. Deze cursus is speciaal gericht op 60-plussers die momenteel voor een naaste die ernstig ziek is zorgen, of die verwachten dit in de (nabije) toekomst te gaan doen. De training vindt plaats op zes woensdagmiddagen, en wordt verzorgd door Lieke van Nood en Annie Birken van trainingsbureau CareSpace in Amsterdam. “In deze cursus krijgen deelnemers de ruimte om hun eigen sterfelijkheid onder ogen te zien en om meer bekend te raken met het proces van sterven”, stellen de docenten op de website van CareSpace. “We leren deelnemers handvatten aan voor het bijstaan van de ander in hun proces van relaties afronden, terugkijken naar hun leven en vooruit kijken naar de dood. Ze zullen ontdekken hoe ze een veilige omgeving kunnen maken voor de stervende zodat zij hun eigen antwoorden kunnen vinden op grote levensvragen. En zodat ze zich op hun eigen manier kunnen voorbereiden op het levenseinde.” Voor meer informatie over deze cursus, klik op deze link.

Brief schrijven aan een overledene

DORDRECHT – Villa TrösT in Dordrecht biedt op zaterdagmiddag 18 september de workshop Brieven schrijven aan. In de workshop kun je onder deskundige begeleiding een brief schrijven aan iemand die (recent of lange tijd geleden) is overleden.

Het schrijven van een (afscheids)brief is een manier om het verlies te verwerken, zeker wanneer het verlies onverwachts is geweest of er andere oorzaken zijn waardoor bepaalde zaken niet konden worden be- of uitgesproken. Dat kunnen prettige herinneringen zijn, een vraag die nooit is gesteld en beantwoord of zelfs verwijten die nooit werden uitgesproken. Schrijven kan helpen je emoties onder woorden te brengen en een scala aan gevoelens uit te drukken. Voor meer informatie en inschrijving, zie hier.

Bewegen in rouw

AMSTERDAM – Ter gelegenheid van de Vergankelijkheidsdag organiseert biodynamisch psychotherapeut Marie Goeminne op 19 september de dagworkshop Bewegen in Rouw.

In deze workshop wil zij je uitnodigen om je rouw, die je ook zo lijfelijk kunt ervaren, te ontmoeten en in beweging te brengen. De workshop begint met het opzoeken van bronnen in je lijf. Dat zijn kwaliteiten die je een gevoel van steun, grond of levendigheid kunnen geven en die je ook letterlijk fysiek kunt opzoeken en ervaren. En die je in het proces van rouw houvast kunnen geven. In contact met je lichaam en die bronnen ga je luisteren en voelen; om je aanwezigheid uit te nodigen daar, waar rouw voelbaar is. Door middel van adem en beweging ontmoet je deze plek en maak je de weg vrij om een dans te wagen met jezelf en je rouw.

De workshop begint om half elf en duurt tot half vijf bij Studio Belcampo in De Hallen in Amsterdam (Hannie Dankbaarpassage 33). Voor meer informatie over de workshop, kijk op de website van Marie Goeminne.

Webinar

In de laatste levensfase komt er heel veel op je af. Waar kun je allemaal mee te maken krijgen? Voor welke keuzes kom je te staan? Hoe kun je van deze periode een waardevolle en liefdevolle tijd maken, samen met je dierbaren? Tijdens het gratis webinar De Laatste Levensfase op 20 september neemt Monique Branse je mee in haar visie over deze bijzondere periode. “Uit ervaring weet ik hoe belangrijk het is om eigen regie te houden en je bewust te worden van je gedachten en wensen”, schrijft Monique op haar website. “Het gesprek aangaan met jezelf en elkaar over wat je wilt en wat je beslist niet wilt: veel mensen vinden dat lastig. Terwijl het gesprek aangaan juist dán heel verbindend, verhelderend en troostend kan zijn.”

Wie zich wil aanmelden voor het gratis webinar, kan dat doen via deze website.

Levende doodskist

AMSTERDAM – In Museum Tot Zover is tot eind augustus volgend jaar de levende doodskist te zien, een doodskist die is gemaakt van het wortelnetwerk van paddenstoelen. De doodskist zelf is de vergankelijkheid ten top, geeft het Museum op de website aan: “We tentoonstellen de kist op een semi-permanente wijze, wat best wel spannend is want de kist is ontworpen om uiteen te vallen. In de loop van het jaar zal de kist overwoekerd worden door zwammen en prachtige schimmels.”

In de tuinzaal, op het terras en in de museumtuin van Tot Zover zijn diverse prototypen en materiaalstudies te bewonderen van de kist, die de naam Loop Living Cocoon heeft gekregen, en ontworpen is door bio-designer Bob Hendrickx. Meer informatie over deze kist is hier te vinden. Gelijktijdig met deze kist is in Museum Tot Zover onder meer ook een fictieve IKEA-lijkkist te zien (Dödlik, zie hier voor meer informatie) en toont het schilderijen van Sarah Grothus.

Before I Die Wall

AMSTERDAM – In Het winkelcentrum Diemerplein in Diemen staat op 21 september een Before I Die Wall. De Wall nodigt je uit met krijt het zinnetje ‘Before I Die I Want to…’ af te maken. Wat zijn jouw wensen? Wat staat er op je bucketlist? 

Om 15.30 uur worden de wensen die op de Wall zijn geschreven verzameld, en figuurlijk overhandigd aan wethouder Jeroen Klaasse. Het initiatief voor deze Wall komt van Pal in de stad, een organisatie die het praten over het levenseinde stimuleert, in zowel Amsterdam als Diemen. Op deze dag introduceert Pal in de stad in samenwerking met Bureau MORBidee tevens een digitale Before I Die Wall. Meer info over deze actviteit vind je hier.

Stilstaan in een studentenleven

DEVENTER – Saxion Hogeschool staat op een bijzondere manier stil bij de Vergankelijkheidsdag. In de vestiging in Deventer spreekt studente Barbara tijdens een lunchlezing op 21 september over het verlies van haar vader. 

De bijeenkomst is vooral bedoeld voor studenten Verpleegkunde en Gezondheid & Technologie. “In bijna elke tak van de verpleegkunde krijg je wel in meer of mindere mate met overlijdensgevallen te maken”, stellen de organisatoren. “En natuurlijk komt het ook in je privé-sfeer vroeg of laat voor. Maar als je nog midden in het studentenleven staat, is stilstaan bij jouw of andermans vergankelijkheid misschien nog niet zo vanzelfsprekend.” De lezing van Barbara nodigt mensen uit dat wel te doen.

Wandeling natuurbegraafplaats Elspeterbos

ELSPEET – Natuurbegraafplaats Elspeterbos en Monique Branse van platform JouwLaatsteLevensfase verzorgen op 21 september een wandeling op de natuurbegraafplaats in Elspeet. Dit gebeurt onder de titel ‘Ontmoetingen in het bos, gesprek over later’. Er is ruimte voor maximaal twaalf personen. De wandeling start om 10 uur. De wandeling duurt ongeveer een uur, in een pauze krijgen de deelnemers koffie/thee en iets lekkers op een beschutte plek. Wil je meewandelen? Meld je dan aan via deze website. 

Volle Maan Wandeling Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide

MOLENHOEK – In de avond van 21 september biedt Natuurbegraafplaats Mookerheide een Volle Maan Wandeling over het Landgoed Mookerheide aan.  De wandeling start om 19 uur en duurt tot ongeveer 21 uur. Normaal gesproken is het natuurgebied op dit tijdstip niet toegankelijk.

Met volle maan beleef je het mysterieuze van de nacht en worden je zintuigen extra geprikkeld. Misschien ontmoet je nachtdieren in het bos. De excursieboswachter kan je er in ieder geval over vertellen. Kijk naar de sterrenhemel en geniet van de volle maan. Is het bewolkt? Meestal piept de maan wel even door de wolken heen. In het donker zie je veel minder dan overdag, maar de volle maan onthult meer dan je verwacht. Ook lijkt het wel alsof je in het donker veel meer hoort. Laat je verrassen door de geluiden van de nacht, van de dieren die hier leven.

Aanmelden voor deze activiteit kan door een email te sturen naar contact@landgoedmookerheide.nl. Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide is gevestigd aan de Heumensebaan 18, 6584 CL in Molenhoek.

Liefdevol Levenseinde

ARNHEM – In De Buurtfabriek in Arnhem biedt Stichting Amaruq op 21 september de workshop Liefdevol levenseinde aan. De workshop is vooral gericht op naasten en mantelzorgers van ongeneeslijk zieken, en op professionals die beroepshalve met stervenden te maken krijgen. Onderwerpen die in de workshop aan de orde komen zijn onder meer: Wat betekent sterven voor jou, hoe spreek je over het levenseinde met de stervende, hoe ziet het sterfproces eruit, hoe communiceer je zonder woorden en wat kun je met rituelen? De workshop wordt verzorgd door stervensbegeleider Yarí van Buel en duurt van 10 tot vijf. Wie de workshop wil volgen, kan zich via mail of telefoon aanmelden via: yari@amaruq.nl of 06-14441075. Er is plaats voor maximaal acht mensen. De kosten zijn 75 euro, inclusief koffie, thee, iets lekkers, een lunch, een certificaat en een praktische gids.

Vergankelijkheidssoep

OVERAL – Zeven ritueelbegeleiders – verenigd in de Ritual Rebels – bieden ter gelegenheid van de Vergankelijkheidsdag een Vergankelijkheidssoep aan. Tijdens het maken en eten van de soep nodigen ze de soepeters uit met elkaar in gesprek te gaan over essentiële thema’s van het leven, passend bij de vergankelijkheid. Een uitgebreide instructie voor zowel de bereiding als de gespreksonderwerpen is hier te downloaden. Het recept voor de soep vind je hier.

De ritueelbegeleiders hebben het maken en eten van de soep in diverse onderdelen geknipt. Van het verzamelen van de ingrediënten tot het snijden van de groente, en van het eten zelf (het ‘soep-eren’) tot het natafelen. Bij ieder onderdeel nodigen ze uit tot reflectie, passend bij de activiteit van dat onderdeel. Zo stellen ze bij het snijden van de groente vragen als: ‘Snij en hak je gedachteloos? Of zorgvuldig, met aandacht? Loopt het leven zo tussen je vingers door als dunne soep, of weet jij jezelf ‘te binden’, te verbinden?’

Bezinningswandeling

DEN DOLDER – Het Bezinningshuis houdt op de Vergankelijkheidsdag tussen 10 en 12 een Bezinningswandeling. De wandeling start bij het station Den Dolder.

Het Bezinningshuis was tot voor kort een ‘echt’ huis, maar zit nu even zonder pand. De activiteiten vinden daarom op diverse locaties plaats. De Bezinningswandeling op de Vergankelijkheidsdag is één van de eerste activiteiten. Meer info? Klik hier.

Interactieve avond

NIJMEGEN – Samen met stervensbegeleider Barbara Croonen organiseert ritueelbegeleider Esther Zawiolkowski op de Vergankelijkheidsdag (22 september) een interactieve avond over sterfelijkheid in het Huis van Compassie in Nijmegen. Barbara zal vertellen over de verschillende processen die de stervende en de naasten kunnen doormaken en Esther geeft voorbeelden van levenseinderituelen die mensen kunnen gebruiken. Er is volop ruimte voor vragen en uitwisseling. De avond wordt muzikaal ondersteund met klankschalen door Chris Gerards.

De inloop is vanaf 19.00 uur. Het inhoudelijke deel van de bijeenkomst start om 19.30 uur en zal tot 21.30 uur duren.

Het Huis van Compassie is gevestigd aan de Vlietstraat 20B te Nijmegen. Aanmelding vooraf wordt op prijs gesteld. Er is ruimte voor vijftien personen. Aanmelding kan bij Esther (astarterituelen@gmail.com) of Barbara (barbara@deuilvlinder.nl).

Wandeling Landgoed ‘t Nijendal

OLST – Met Aandacht Loslaten, de praktijk van Marlies Hoekman, organiseert op Vergankelijkheidsdag een wandeling van ca. 5 km op landgoed ’t Nijendal in Olst. “Samen staan we even stil om met aandacht bij onszelf te zijn en al wandelend gaan we met elkaar het gesprek aan”, schrijft Hoekman op haar website.

“Wandelen brengt ons letterlijk in beweging, we doen een stapje terug uit de hectiek van ons dagelijks leven. Er ontstaat ruimte voor zingeving en zinbeleving. Als vanzelf komen we in contact met de vergankelijkheid van het leven”, vervolgt ze. Deelnemers verzamelen zich aan de Molenweg 4 in Olst. De wandeling start om 10.30 uur en duurt tot ca. 12.00 uur. De bijdrage is € 5,00 per persoon. Voor meer informatie en aanmelding, klik hier.

Wandeling met TOLAD

VIERHOUTEN – In Vierhouten wordt op Vergankelijkheidsdag een wandeling met de TOLAD aangeboden. De TOLAD is een speciale wandelstok waarmee je as kunt verstrooien tijdens een wandeling. De wandeling draait echter niet om de TOLAD. Veel meer staat de ontmoeting met andere deelnemers centraal. “Als je behoefte hebt aan een praatje, een gesprek over de laatste levensfase of het delen van herinneringen aan een overleden dierbare, ben je van harte welkom voor een wandeling van zo’n 4,5 km”, zegt initiatiefnemer Gerda Hooghordel.

Het startpunt van de wandeling is op de parkeerplaats aan de Tongerenseweg (speelweide) in Vierhouten. Aanmelden kan tot 21 september 16.00 uur via mail (info@jouwlaatstelevensfase.nl) of telefoon (06- 828 39 953). Aan deze wandeling zijn geen kosten verbonden. De wandeling begint om 10 uur.

Voorbereiding op verandering

ONLINE – Voor vrouwen in de palliatieve fase, die bewust willen onderzoeken hoe hun afscheid en de aanloop daar naar toe zo goed en zo vredig mogelijk kan verlopen, houdt palliatief deskundige Ginny Warner de oneline driedaagse Voorbereiding op verandering – leven met naderend afscheid. De (gratis) driedaagse start op 22 september.

“Een goede voorbereiding op het sterven kan net het verschil maken voor een vredig overgaan”, stelt Ginny op haar website. “Door er niet voor weg te lopen, door je angsten aan te kijken, door je wensen vroegtijdig te bespreken met familie en naasten, door bewust rust en ontspanning te zoeken, nu al, tijdens je leven. Door je geest te kalmeren wanneer dingen te heftig worden.”

Kijk hier voor meer informatie en aanmelding.

Boekenclub

HOOFDDORP – ‘Bardo Leest’, de boekenclub van hospice Bardo in Hoofddorp, neemt boeken als uitgangspunt voor onderlinge ontmoeting en verdieping. In gesprek zoeken we naar wat inspireert, schokt en vragen oproept. Samen bespreken we interessante, nieuwe perspectieven die verrijken. Een ieder die wil, kan aansluiten. Op de avond van de Vergankelijkheidsdag, woensdag 22 september 2021, bespreekt Bardo Leest het boek Zomerboek van Tove Jansson. Spreekt dit boek je aan en wil je dit met anderen bespreken? Je bent van harte welkom! De bijeenkomst wordt gehouden in het hospice: Burgemeester Jansoniushof 11 in Hoofddorp. Deelname is gratis, het hospice zorgt voor koffie/thee. Aanmelden kan via het adres leerhuis@hospicebardo.nl. De inloop is vanaf 19.45 uur. De bijeenkomst start om 20.00 uur. Meer informatie vind je op de website van hospice Bardo.

Kruiden rondom het levenseinde

ALMERE – Drie organisaties aan de Frederik van Eedenweg in Almere bieden in de avond van 22 september de bijeenkomst ‘Vergankelijkheid, venkel en meer’ aan. De bijeenkomst is te typeren als een ontdekkingsreis door het land van kruiden, hun heilzame werking en de levenseindethema’s die zij oproepen.

“We komen samen in de Tuinkamer van Het Paradijsvogelbosje en worden klankrijk welkom geheten met livemuziek door Marien Abspoel (Filosoof, musicus en zelfbouwer)”, zegt één van de initiatiefnemers, stervens- en ritueelbegeleider Zilla van Dijk. “Alie Raatjes (Kruidenkweker/praktiker en verpleegkundige) van Kruiderij Hof van Eeden neemt ons vervolgens mee in de wereld van kruiden. We voelen, ruiken, associëren en leren hoe kruiden kunnen ondersteunen in de laatste levensfase. We nemen plaats in de luisterkring, drinken thee van onsterfelijkheidskruid en delen over de levenseindethema’s die zich tijdens de kruidenreis ontvouwen. Dit deel van het programma verzorg ik.”

De bijeenkomst is in De Tuinkamer van het Paradijsvogelbosje, Frederik van Eedenweg 12 in Almere. De bijenkomst start om half acht, met een inloop vanaf kwart over zeven. Een aanmelding is (vanwege corona) verplicht. Dit kan door te mailen met Zilla van Dijk via zilla@ritualstoroot.nl

In gesprek met Gijs van der Sanden

UTRECHT – Het Utrechtse Cafe Tröst nodigt op 22 september journalist Gijs van der Sanden uit om te praten over zijn boek De dingen die je vergeet. Rouwen voor beginners.

In dit boek bespiegelt Van der Sanden zijn rouwproces nadat hij als jonge twintiger zijn beide ouders verloor. Samen met lotgenoten gaat Van der Sanden in gesprek over wat het verlies van zijn ouders en het schrijven van zijn boek voor hem betekent. De avond begint om 19.30 uur in de Utrechtse Boekenbar. Aanmelden kan via boeken@trost.nl

Digitaal Café Doodnormaal

ONLINE – De Jongerenafdeling van euthanasievereniging NVVE houdt op 22 september een digitaal Café Doodnormaal. Dit café vindt plaats met behulp van Zoom van 19.00 tot 21.00 uur.

Tijdens Café Doodnormaal gebruiken we stellingen en voorbeelden uit de praktijk om te praten over het zelfgekozen levenseinde. Of het nu gaat om het zelfgekozen levenseinde in de verre, of juist heel nabije toekomst. Of het gaat over jezelf, over familie of vrienden of om het principe van zelfbeschikking. Voor meer informatie en (verplichte) aanmelding, klik hier.

Filmavond Café Doodgewoon

APELDOORN – Op 28 september organiseert café Doodgewoon, een initiatief van het Netwerk Palliatieve Zorg Oost-Veluwe, in samenwerking met filmtheater Gigant in Apeldoorn een filmavond. Tijdens de filmavond staat de film Our Friend op het programma. Op de vertoning van de film volgt een nabespreking door kaderhuisarts palliatieve zorg Marieke Dijkzeul. Bezoekers van Café Doodgewoon betalen slechts 7 euro voor een toegangskaart (inclusief een kop koffie of thee). Aanmelden is noodzakelijk, en dat kan hier.

Middag van de Vergankelijkheid

WASSENAAR – Op 3 oktober wordt in de Karnmolen in Wassenaar de Middag van de Vergankelijkheid gehouden. De Middag wordt georganiseerd door Maestro Uitvaarders. Het wordt een middag vol inspiratie met rituelen, verhalen, informatie en akoestische muziek. Ook zal ‘de levende doodskist’ te zien zijn, en is er aandacht voor alternatieve manieren van opbaren, zoals met graszoden en met BIO-SAC200. Voor meer informatie en/of aanmelding: mail of bel Richard van Roessel via richard@maestro-uitvaarders.nl of bel 06-55170520.