Skip to content

Activiteiten

Op en rondom de Vergankelijkheidsdag worden tal van activiteiten georganiseerd. Alle activiteiten die ons gemeld zijn, vind je hieronder (in chronologische volgorde).

Praten over de dood met ernstig zieke kinderen

ONLINE – Als je kind ernstig ziek is, vertel je dan dat het aan de ziekte kan overlijden? En wat zeg je erover tegen de broertjes of zusjes van het kind? Deze en andere vragen zullen veel ouders zich stellen als een kind ongeneeslijk ziek is. Ze komen aan bod in een webinar dat Carend op 20 september vanaf 20.00 uur aanbiedt.

Ouders willen hun kind(eren) niet bang maken en geen hoop ontnemen, maar willen hen het liefst geruststellen. Of ze het kind iets over de dood gaan vertellen hangt ook af van de vraag hoe ze zelf tegen de dood aankijken. Maar hoe vertel je het dan? Tijdens dit webinar delen kinderoncoloog Erna Michiels, rouwtherapeut Agmar Butcher en ervaringsouder Marjolein Broeren hun kennis en ervaringen. Ze geven informatie over wat kinderen van de dood kunnen begrijpen en handvatten hoe je met hen hierover in gesprek kunt gaan. Meer informatie over dit webinar is te vinden op deze pagina.

Webinar over het praten over jouw laatste levensfase

ONLINE – Ieder leven is vergankelijk, dus ook het jouwe. Stel dat je ernstig ziek wordt, en je weet dat jouw laatste levensfase eraan komt: waar kun je dan allemaal mee te maken krijgen? Voor welke keuzes kom je te staan en hoe behoud je de eigen regie? Over deze vragen biedt Monique Branse een gratis webinar aan op donderdagavond 21 september, van 20.00 tot 21.00 uur. Branse is initiatiefnemer van de Stichting Jouw Laatste Levensfase. Voor meer informatie over het webinar, klik hier.

Sterftalks

ROTTERDAM – Sterftalks, zo heet de taboedoorbrekende dialoog over een speelse omgang met de dood, die in een aantal gefilmde gesprekken wordt opgevoerd door theatermaakster Adelheid Roosen en prof. dr. Anne Goossensen, en op woensdagmiddag 21 september in Brutus in Rotterdam te zien is.  Tijdens de launch werpt Joep van Lieshout op zijn manier, licht op ouder worden in dit doorlopende gesprek. Joep heeft dit gedaan door een Dream Machine te maken, een kunstbaarmoeder om je aan over te geven in de laatste fase van je leven. Meer info vind je hier.

Dementie en dans

DE BILT – Dementie is één van de ziekten die zowel de patiënt als de naasten enorm confronteert met vergankelijkheid. Een medicijn tegen de ziekte bestaat niet, de uitdaging is vooral om ermee om te leren gaan. ‘In beweging blijven’ is daarbij van groot belang. Speciaal voor mensen met dementie heeft de Brits/Nederlandse balletdanser Andrew Greenwood een programma ontwikkeld om op een bijzondere en plezierige manier met muziek en dans het bewegen te bevorderen. Op woensdag 21 september is het programma bij te wonen in zalencentrum H.F. De Witte in De Bilt. Het tijdstip is nog niet bekend. Meer informatie over het werk van Andrew Greenwood is te vinden op de website van zijn stichting Switch2Move.

Inloopspreekuur in hospice Bardo

HOOFDDORP – Donderdagochtend 22 september houdt hospice Bardo in Hoofddorp van 10 tot 11 uur een inloopspreekuur in ‘t Trefpunt van het hospice. Vanwege Vergankelijkheidsdag is men vooral benieuwd naar de gedachten van bezoekers over de vergankelijkheid van het leven. Medewerkers van Bardo bieden een luisterend oor, zonder oordeel. ‘t Trefpunt is een ruimte in het hospice. Het hospice is gevestigd op het adres Burgemeester Jansoniushof 11 in Hoofddorp.

Weet u wat u wilt?

HOOGLAND – Weet u wat u wilt, als u afhankelijk van zorg wordt in de laatste levensfase? Die vraag staat centraal op een bijeenkomst die donderdag 22 september vanaf 15.00 uur gehouden wordt in de Martinuskerk in Hoogland. Het is een initiatief van huisarts Sandra van Loon en Robin Zuidam van Het Bezinningshuis, samen met het project ‘In gesprek met de burger’ van het regionale Netwerk Palliatieve Zorg. Het idee achter deze bijeenkomsten is dat mensen pas goede keuzes kunnen maken als zij over de juiste informatie beschikken. Die informatie wordt in de bijeenkomsten verstrekt. Opgeven kan via dit linkje.

Verliesverhalen delen

DORDRECHT – Vergankelijkheid en verlies zijn onmiskenbaar met elkaar verbonden. Verliezen zijn onomkeerbaar, en kunnen je leven behoorlijk ontregelen. Dat geldt voor het verlies van een dierbare, maar ook voor het verlies van gezondheid, carrière(mogelijkheden) of veiligheid. In de bijeenkomst Verliesverhalen delen die Villa Tröst in Dordrecht op donderdag 22 september aanbiedt, delen deelnemers verlieservaringen met elkaar. “Bij het delen blijkt dat, hoe verschillend de verliezen ook zijn, er verrassend veel herkenning is in hoe we dat nu ervaren”, stelt Annette de Vlieger, die de bijeenkomst leidt. De Vlieger is yoga- en meditatieleraar en was co-trainer bij het Nederlands Instituut voor Stervensbegeleiding. De bijeenkomst duurt van 14.00 uur tot 16.00 uur. Voor aanmelding en/of meer informatie, klik hier.

Natuurworkshop Leef de seizoenen

OLST – Marlies Hoekman van Met Aandacht Loslaten organiseert natuurworkshops onder de naam Symbolen in de natuur, de natuur als spiegel. Speciaal ter gelegenheid van Vergankelijksheidsdag introduceert ze op vrijdag 23 september de workshop Leef de seizoenen.

Ons leven, met de verschillende levensfasen, is volgens Marlies te vergelijken met het ritme van de jaargetijden: lente, zomer, herfst en winter. “Door te reflecteren op het levenspad dat u reeds heeft bewandeld en de spiegel die de natuur u voorhoudt, krijgt u heldere inzichten in uw leven (in ‘t) nu en inspiratie voor het pad dat nog voor u ligt”, zegt Marlies op haar website. De workshop start om 10.00 uur en eindigt rond 13.00 uur en biedt ruimte aan maximaal 8 deelnemers. Voor meer informatie en aanmelden, kijk hier.

Bezinningswandeling

DEN DOLDER – Het Bezinningshuis houdt op de Vergankelijkheidsdag tussen 10 en 12 uur een Bezinningswandeling. De wandeling start bij het Bezinningshuis, aan de Vijverhof in Den Dolder. Tijdens de Bezinningswandeling is er ruimte om met collega-deelnemers in gesprek te gaan over het thema ‘vergankelijkheid’. Wil je je opgeven voor de wandeling, stuur dan een mailtje naar info@bezinningshuis.nl

Inspiratiewandeling Sonsbeekpark

ARNHEM – Vergankelijkheidsdag wordt altijd gehouden op de eerste dag van de herfst. “Symbolisch gezien een mooie datum om te overdenken wat jij wil loslaten in het leven, wat jou niet meer dient”,  vindt Esther Zawiolkowski van Astarte Rituelen. Daarom houdt ze op de Vergankelijkheidsdag een inspiratiewandeling in het Sonsbeekpark in Arnhem onder de titel De kunst van het loslaten.  “We lopen langs een aantal bijzondere plekken in het park (o.a. een paar kunstwerken) waar je vragen krijgt aangereikt. De natuur en kunst vormen een mooie inspiratiebron om na te denken wat belangrijk is voor jou. Al wandelend kom je misschien tot nieuwe inzichten. Waar sta je en waar wil je naar toe? Waar ben je dankbaar voor, voor wat of voor wie? Zijn er zaken waarvan je afscheid wilt nemen? Hoe kun je loslaten?” De wandeling start om 11 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. Voor meer informatie en/of aanmelden: esther@astarterituelen.nl

Je bent jong en je hebt borstkanker

DEVENTER – In de theaterzaal van Saxion Hogeschool in Deventer verzorgt de 25-jarige Maud van Oossanen een lezing over vergankelijkheid. Van Oossanen kreeg in maart 2020 de diagnose borstkanker. Op Vergankelijkheidsdag vertelt ze van 12.00 tot 13.00 uur haar eigen verhaal. De lunchlezing is vooral gericht op de studenten Verpleegkunde van de Hogeschool. “In welk leerjaar van Verpleegkunde of Gezondheid & Technologie je ook zit, in bijna elke tak van de verpleegkunde krijg je wel in meer of mindere mate met jonge patiënten te maken, wiens leven opeens verandert door het ontvangen van een levensbedreigende diagnose”, stelt de Hogeschool in een persbericht. “En natuurlijk kan dit, vroeg of laat, ook in je privésfeer voorkomen. Maar als je nog midden in het studentenleven staat, is stilstaan bij jouw of andermans vergankelijkheid misschien nog niet zo vanzelfsprekend.” De school nodigt studenten desondanks uit naar de luchtlezing te komen.  Uiteraard is er ruimte om over het verhaal van Maud van Oossanen verder in gesprek te gaan. “Hopelijk inspireert de lezing je om vaker bij de vergankelijkheid van jezelf en je aankomend patiënten stil te staan en het laagdrempelig af en toe bespreekbaar te maken”, schrijft de Hogeschool in een persbericht. Opgeven voor de lunchlezing kan hier. Er is ruimte voor maximaal 250 mensen.

‘Unfinished business’ aandacht geven

DORDRECHT – Villa TrösT staat stil bij de Vergankelijkheidsdag met een ‘unfinished business’ ritueel. Mensen hebben soms na een verlies de ervaring dat het niet af is. Dat ze nog iets hadden willen zeggen, zoals ik houd van je. Of sorry. Of het spijt mij. Of dank je wel. Vanaf 15:30 (op vrijdag 23 september) liggen er in Villa Tröst kaarten klaar om dit op te schrijven, waarna dit via een vuurritueel alsnog ‘meegegeven’ kan worden aan de wind. Inschrijven voor dit ritueel is niet nodig. Het gaat ook door bij slecht weer. Villa Tröst is gevestigd aan de Dubbeldamseweg Zuid 183, 3314 JD in Dordrecht.

I.G.N.L.N.D.

ONLINE – Richard Hattink van Uitvaartverzorging BijDeHand organiseert op Vergankelijkheidsdag van 16.00 tot 17.00 uur het online-event I.G.N.L.N.D, een afkorting van Ik Ga Nog Lang Niet Dood. Het event is een eerste aanzet voor deelnemers om eens – laagdrempelig – met elkaar over de dood te praten. Hiervoor zet Hattink een document met een aantal vragen in, dat zij ter plekke kunnen invullen, of waarover ze later kunnen nadenken. Voor meer info, kijk op deze pagina van de site van Bij de Hand. 

Stiltewandeling Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide

MOLENHOEK – Op Vergankelijkheidsdag organiseert natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide van 10-12 uur een stiltewandeling onder begeleiding van Ron Hoenderboom van Naar buiten natuurbeleving. Landgoed Mookerheide is een prachtig natuurgebied net onder Nijmegen, dat rijk is aan verschillende dieren, bomen en planten. Laat de kronkelende bospaden je begeleiden door een glooiend landschap van bossen, open velden en beleef de Nederlandse natuur in één van haar mooiste gedaantes. De natuurbegraafplaats maakt deel uit van een gebied van Natuurmonumenten en zal voor altijd beschermd natuurgebied blijven. Sinds 2019 kunnen mensen hier een laatste eeuwige rustplaats in de natuur uitzoeken en vastleggen. Door te wandelen in de natuur en langs de natuurgraven, kom je als vanzelf in contact met de vergankelijkheid van het leven. Kijk naar de bomen en de bladeren, volg de wolken en de vogels. De natuur is er voor iedereen, in elk jaargetijde en in elke fase van het leven. Deelname aan de stiltewandeling is gratis. Aanmelden kan hier. Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide is gevestigd aan de Heumensebaan 18, 6584 CL in Molenhoek.

Stiltewandeling Natuurbegraafplaats Maashorst

SCHAIJK – Op Vergankelijkheidsdag organiseert natuurbegraafplaats Maashorst in Schaijk van 10-12 uur een stiltewandeling onder begeleiding van inspiratiecoach en beeldend kunstenaar Anneke van Lee.

Door te wandelen in de natuur, kom je als vanzelf in contact met de vergankelijkheid. Kijkend naar de bomen en de bladeren, het vallen van het licht, zien van de mist. Volgen van de wolken. De geur van de vroege ochtend, het geluid van de vogels, het vangen van de wind die strijkt door struiken bladeren. Voelen van grassen tussen je handen en vingers, de stevige aarde onder je voeten. In de natuur kom je tot rust, de dagelijkse druk valt weg en start het mijmeren. Het openen van de zintuigen brengt je naar dit moment, het enige moment dat er werkelijk is, het enige moment dat je werkelijk kunt voelen dat je leeft. “Vergankelijkheid is leeftijd-overstijgend”, stelt de Natuurbegraafplaats. “Ieder moment in ons leven is immers vergankelijk, los van hoe oud je bent.” Wil je meewandelen? Je kunt je aanmelden via het mailadres contact@maashorst.nl. Er is ruimte voor maximaal 15 deelnemers. Het adres van de Natuurbegraafplaats is: Franse Baan 2, 5374 RS Schaijk

Congres over palliatieve zorg

EDE – Voor verpleegkundigen, artsen en verzorgenden wordt op 23 september het congres Zorg voor de palliatieve patiënt gehouden. Thema’s die onder meer aan de orde komen zijn: digitale nalatenschap, palliatieve sedatie, dementie en medicijngebruik. In de ochtend zijn er een aantal plenaire lezingen, in de middag is er voor deelnemers de mogelijkheid enkele workshops te volgen. Voor meer informatie, kijk hier.

Dutch Death Design

AMSTERDAM – In het Museum Tot Zover is de tentoonstelling Dutch Death Design te zien. Na een overlijden is er vaak weinig tijd om stil te staan bij ‘design’, met als gevolg dat mensen vaak teruggrijpen op wat ze al kennen aan urnen, kisten of rituelen. Dutch Death Design toont de innovatie en creativiteit van jonge ontwerpers bij allerlei praktijken rondom sterven, uitvaart en rouw. Ook worden de drie beste ontwerpen uit de Design Challenge getoond. Studenten maakten een conversation piece rondom de vraag “Wil je eeuwig leven?” De tentoonstelling is van woensdag tot en met zondag, van 11.00 tot 17.00 uur, te bezoeken. Voor meer informatie, kijk hier.

Leefstijlmarkt voor senioren

NUNSPEET – Op zaterdag 24 september wordt in Nunspeet de jaarlijkse Leefstijlmarkt gehouden. Deze vindt plaats in het Wijk Ontmoetingscentrum de Veluwe Heuvel. Stichting JouwLaatsteLevensfase is er aanwezig om met bezoekers in gesprek te gaan over vergankelijkheid, het leven en het koesteren van de mooie momenten. Ook wordt er het jaarmagazine Tenslotte uitgedeeld.

Film en documentaire in het Pesthuys

MAASTRICHT – In theater het Pesthuys in Maastricht zijn op zaterdag 24 september twee films te zien waar de vergankelijkheid vanaf spat. Allereerst is om 13 uur de documentaire Lotgenoot te zien, van regisseur Laura Nieuwenhuis. In de documentaire gaat zij in gesprek met mensen die net als zij hun vader of moeder jong verloren hebben. Na afloop van de documentaire kunnen bezoekers met elkaar (en/of met de regisseur) in gesprek gaan. Vanaf 14.30 is de film Supernova te bezoeken. De film gaat over Sam en Tusker, die al 20 jaar samen zijn en met een camper door Engeland reizen. Ze bezoeken familie, vrienden en plaatsen uit hun verleden, maar het is geen gewone vakantie, omdat Tusker dementie heeft en de ziekte steeds meer opspeelt. Onzekerheden over de toekomst spelen daardoor een steeds grotere rol. Beide films worden vertoond vanwege het Festival Voor mijn dood dat op de 24e september op diverse locaties in Maastricht wordt gehouden. Het adres van Het Pesthuys is Vijfkoppen 1.

Aan de slag met je eigen leven(seinde)

ALMERE – Stichting Rituals to Root nodigt je uit om op zaterdag 24 september ‘Uit de kist’ te klappen. Wil jij je leven in alle volheid kunnen vieren? Dan is stilstaan bij jouw eigen sterfproces hét middel om meer levensinzicht te ont-dekken door te ervaren wat voor jou dan belangrijk is. Er is veel te ervaren en te onderhouden in ons bewustzijn op het onvermijdelijke.
Wist je dat bijna 90% van jouw reacties en handelingen voortkomen uit je onderbewuste zonder er erg in te hebben? Met dit gegeven is het voor iedere sterveling belangrijk meer levensinzicht te halen uit verdieping, vooral voor professionals en vrijwilligers rondom sterven. Uit de kist begint om 13.30 uur en eindigt rond 16.30 uur. Er is ruimte voor maximaal zes deelnemers. Voor inschrijving en/of meer info, kijk op de website van Rituals to Root.

Adviezen over dementie

MAASTRICHT – Ritueel-, rouw-, verlies- en stervensbegeleider Saskia Vullers houdt in het Toon Hermanshuis in Maastricht op zaterdag 24 september de lezing ‘Adviezen van een bewoner, de mens achter de ziekte dementie’. De lezing is interessant voor iedereen die in het werk of in eigen privéleven te maken heeft met dementie. De lezing begint om 11.30 uur en eindigt om 12.30 uur. Het Toon Hermanshuis is gelegen op het adres Sint Servaasklooster 33.

Twintig procent korting op e-cursus LEEF!

ONLINE – De e-cursus LEEF! zorgt voor een bewuster leven, met dank aan je sterfelijkheid. Door het volgen van deze cursus, leer je sterfelijkheid minder als een bedreiging te zien, maar wat meer als kans om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Dat gebeurt aan de hand van 14 doe- en denkopdrachten. De cursus kent titels als De draagbare dood, Ontspullen geeft ruimte en Toekomstspijt voorkomen. De cursus is ontwikkeld door Bureau MORBidee, een bureau dat tal van producten en diensten heeft ontwikkeld op het gebied van (communiceren over) de dood. Vanwege Vergankelijkheidsdag biedt het Bureau de cursus in de maand september met 20% korting aan: geen 49,– maar 39,– euro. Meer informatie over de cursus vind je hier. Wil je de cursus direct aanschaffen, klik dan hier.

Bijna-dood-ervaring

MAASTRICHT – Johan van den Broeck, bestuurslid van de Vlaamse organisatie Limen, houdt bij het Elisabeth Strouven Fonds op zaterdag 24 september, een lezing over Bijna-Dood-Ervaringen. Tijdens deze lezing zal Van den Broeck zowel de belevenis van de BDE zelf als ook de gevolgen ervan benoemen. De lezing begint om 13.30 uur en eindigt om 14.30 uur. Het adres van het Elisabeth Strouven Fonds is Abtstraat 3 in Maastricht.

Het verlies van een broer of zus

DELFT – Stichting Broederziel is er voor mensen die een broer of zus hebben verloren. Op zaterdag 24 september viert de Stichting haar 15-jarige bestaan met een bijeenkomst in Delft. “Onze warme uitnodiging gaat uit naar mensen die hun broer of zus moeten missen, recent of al langer geleden”, meldt de website van de Stichting. “Ook uitgenodigd zijn de mensen en organisaties die zich net als wij bezig houden met lotgenoten en het bieden van ondersteuning bij zo’n groot verlies.” Het programma van de dag bestaat onder meer uit een toespraak van Minke Weggemans, initiatiefnemer van de Stichting, een lezing van Jelte Krijnsen (auteur van het boek Broertje dood) en de presentatie van de Handreiking Het verlies van een broer of zus. Voor meer informatie, kijk op deze pagina.

Lezing Marinus van den Berg

MAASTRICHT – Voormalig verpleeghuispastor en auteur Marinus van den Berg houdt in de Sint Janskerk in Maastricht op zaterdag 24 september de lezing ‘Wat niet te verzachten is’. In de lezing is er aandacht voor het lijden van de ongeneeslijk zieke patiënt, maar ook voor het lijden van de mensen om de zieke heen. De lezing start om 12.00 uur en duurt tot 13.00 uur. Het adres van de Sint Janskerk is Vrijthof 24.

Vergankelijkheidssoep

OVERAL – Zeven ritueelbegeleiders – verenigd in de Ritual Rebels – bieden ter gelegenheid van de Vergankelijkheidsdag een Vergankelijkheidssoep aan. Tijdens het maken en eten van de soep nodigen ze de soepeters uit met elkaar in gesprek te gaan over essentiële thema’s van het leven, passend bij de vergankelijkheid. Een uitgebreide instructie voor zowel de bereiding als de gespreksonderwerpen is hier te downloaden. Het recept voor de soep vind je hier.

De ritueelbegeleiders hebben het maken en eten van de soep in diverse onderdelen geknipt. Van het verzamelen van de ingrediënten tot het snijden van de groente, en van het eten zelf (het ‘soep-eren’) tot het natafelen. Bij ieder onderdeel nodigen ze uit tot reflectie, passend bij de activiteit van dat onderdeel. Zo stellen ze bij het snijden van de groente vragen als: ‘Snij en hak je gedachteloos? Of zorgvuldig, met aandacht? Loopt het leven zo tussen je vingers door als dunne soep, of weet jij jezelf ‘te binden’, te verbinden?’

Migranten en minderheden op de begraafplaats

MAASTRICHT – In de Sint Janskerk in Maastricht presenteren drie onderzoekers de resultaten van een onderzoek naar de behoeften van minderheden met betrekking tot begraven en cremeren. Ook keken zij naar de mate waarin begraafplaatsen kunnen voldoen aan die behoeften, en zo niet, wat dan de knelpunten zijn. De presentatie, die in handen is van de onderzoekers Mariske Westendorp, Christoph Jedan en Eric Venbrux, wordt ondersteund door een fototentoonstelling in de kerk. De presentatie begint om 14.00 uur en eindigt om 15.00 uur. Het adres van de Sint Janskerk is Vrijthof 24.

Muziek in de kapel

MAASTRICHT – In het kader van het Festival Voor mijn dood worden op zaterdag 24 september enkele concerten gehouden in de Cellebroederskapel in Maastricht. Om kwart voor twee starten sopraan Heidi Pittie, mezzosopraan Nadine Maes en pianiste Annemie Sluijsmans met duetten onder pianobegeleiding. Daarna volgen de Bedside Singers, een koor dat op aanvraag komt zingen bij ongeneeslijk zieke mensen en het Zingen voor je leven-koor, een koor dat zijn ontstaan dankt aan het Toon Hermans Huis. Tot slot zingt het duo Francine & Romain enkele liederen in het Nederlands, Engels en Frans. Het mini-muziekfestival eindigt rond 16.00 uur. Het adres van de Cellebroederskapel luidt: Brusselsestraat 58.

Lezing Manu Keirse

MAASTRICHT – Klinisch psycholoog en auteur Manu Keirse, expert op gebied van verlies en rouw, houdt op zaterdag 24 september in de Sint Janskerk in Maastricht een lezing over ‘Helpen bij verlies en verdriet. Een opdracht voor elke burger’. Hij zal onder meer putten uit zijn bestseller ‘Helpen bij verlies en verdriet. Een gids voor het gezin en de hulpverlener’. De lezing van Keirse duurt een uur en begint om half vier.

Duidelijke taal – een spel

MAASTRICHT – Professionals die palliatieve zorg verlenen staan voortdurend voor de uitdaging om duidelijke taal te gebruiken in de gesprekken die zij voeren met patiënten en naasten. Er kan in die gesprekken echter heel makkelijk ‘vaktaal’ binnensluipen. Hoe leg je die jargonwoorden in ‘gewone mensen-taal’ uit? Daartoe daagt het spel Duidelijke taal! uit. Coördinator Annemie Courtens van het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Maastrichtse Universitaire Medische Centrum gebruikt het spel in een bijeenkomst in het Toon Hermans Huis in Maastricht. Ze nodigt professionals uit zoveel mogelijk jargonwoorden in een minuut tijd uit te leggen. Wie durft? De bijeenkomst begint om 14.00 uur en eindigt rond 15.00 uur. Het adres van het Toon Hermans Huis is Sint Servaasklooster 33. Voor meer informatie, of een (gratis) download van het spel, klik hier

Bronnen van steun

UTRECHT – Tijdens bijeenkomsten van Café Tröst komen mensen die een verlies hebben geleden bij elkaar. Op zondag 25 september is Bronnen van steun het thema. Het verlies van een dierbare doet pijn en brengt vaak gevoelens van eenzaamheid met zich mee. Op zulke momenten is steun hard nodig. Kort na het verlies ziet die steun er vaak anders uit dan wanneer het overlijden al een tijd geleden is. Maar ook dan kun je nog steun gebruiken. In de bijeenkomst staan deelnemers stil bij vragen als: wie zijn jouw bronnen van steun? Hoe ziet deze ondersteuning eruit? Praktisch of juist emotioneel? Weten mensen welke steun je nodig hebt? De deelnemers gaan hierover onderling in gesprek. De bijeenkomst begint om 14.30 uur en duurt tot 16.30 uur, en wordt gehouden in Nieuw Rotsoord/de Jungle, Briljantlaan 101, 3523 CD Utrecht.

Café Doodgewoon over euthanasie

AALTEN – Café Doodgewoon is een ontmoetingsplek voor mensen met een ongeneeslijke ziekte, hun naasten en andere belangstellenden. Een bijeenkomst start meestal met een inleiding door een spreker. Er is altijd gelegenheid om vragen te stellen of met de spreker en/of andere bezoekers in gesprek te gaan. Het eerstvolgende Café Doodgewoon in de Oost Achterhoek is op 27 september in Aalten, met als thema ‘Euthanasie, hoe zit het nou precies?’ De voormalige Aaltense huisarts Dolf Nijhoff zal er een lezing over houden. De bijeenkomst wordt gehouden in De Hofnar (zaal Lintelo), Polstraat 7, 7121 DH Aalten en duurt van 14.30 tot 16.00 uur. Klik hier voor meer informatie over de avond.

Café Doodgewoon over het boek Voltooid leven

APELDOORN – Annerieke de Vries schreef het boek Een voltooid leven, roman over een doorleefd afscheid over de laatste levensfase van haar moeder. Op 27 september komt ze hierover een lezing houden bij het Café Doodgewoon in Apeldoorn. In de lezing vertelt ze haar verhaal als dochter en mantelzorger en leest zij voor uit de roman, waarin haar moeder aan het woord is. De toehoorder krijgt een mooie inkijk in de gedachten van de zieke vrouw. Onderwerpen als de keuze om ‘normaal te sterven’, mantelzorg, delier en hospicezorg komen aan bod. De Vries laat zien dat de dood bij het leven hoort en geeft ook ruimte aan de keerzijde van verdriet. Met humor en de stelregel: ‘Het leven gaat door’. Na de lezing is er ruimte voor vragen en gesprek. De bijeenkomst van Café Doodgewoon begint om half acht en duurt ongeveer tpt negen uur. Het adres van de Café-locatie luidt: Wilde Pieters, Hoofdstraat 175 7311 AZ Apeldoorn.