Activiteiten

Op en rondom de Vergankelijkheidsdag worden tal van activiteiten georganiseerd. Alle activiteiten die ons gemeld zijn, vind je hieronder.

Online lezingen

GRONINGEN – Dat het leven eindig is weten we allemaal. Maar sommige mensen weten dat dit einde al snel dichtbij komt, hebben de eindigheid van het leven van een dierbare ervaren of ervaren dit tijdens hun werk. Drie aspecten van de eindigheid van het leven waar veel mensen mee te maken krijgen. Maar hoe ga je daar mee om? Hoe ga je verder? En hoe haal je alles uit het leven als je einde dichtbij is? Deze drie aspecten worden op 22 september door drie inspirerende sprekers besproken, tijdens een online première van de Vergankelijkheidsdag 2020. De lezingen worden aangeboden door Anderszins, een initiatief van het Apostolisch Genootschap Groningen.

De lezingen starten om 19.30 uur. Online kun je thuis vanaf je bank luisteren naar de sprekers en aan het einde vragen stellen en praten over het onderwerp met medekijkers tijdens de ZOOM-afterparty. 

De drie sprekers nemen je mee in hun verhaal over vergankelijkheid en hoe zij omgaan met de eindigheid van en het vieren van het leven. Mohamoud Harir neemt je mee in zijn verhaal over het overlijden van zijn vrouw en de invloed daarvan op hem en zijn kinderen. Diane Westerduin werkt in een hospice en krijgt dus dagelijks te maken met de dood. Zij neemt ons mee in hoe ze omgaat met deze eindigheid van het leven en vertelt ons hoe ze zich inzet om de kwaliteit van het leven te verbeteren als het eind in zicht is. En hoe ga je om met het leven als het eind in zicht is? Henk Blanken neemt ons mee in zijn zoektocht en verhaal rondom zijn ziekte, Parkinson. Wil jij deze verhalen niet missen? Schrijf je dan in via info@anderszins.org.

Begraafplaatsbezoek

NEDERLAND – Zowel op de Open Monumentendagen (12/13 september) als op Vergankelijkeidsdag (22 september) nodigt de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen haar leden uit om een Open Dag te houden. Op de Open Dag kunnen mensen via een rondleiding informatie over de begraafplaats krijgen of kunnen ze aangemoedigd worden om op eigen initiatief over een begraafplaats te wandelen.

Diverse begraafplaatsen in Nederland hebben speciale wandelroutes. Sommige zijn gewijd aan de flora en fauna op een begraafplaats, andere zijn meer gericht op de funeraire waarde van een begraafplaats. Uiteraard kun je ook gewoon los van een beschikbare wandelroute over een begraafplaats lopen. Nederland telt diverse begraafplaatsen die als een park ogen. Er zijn bijvoorbeeld prachtige begraafplaatsen in Amsterdam (De Nieuwe Ooster, Zorgvlied), Rotterdam (Crooswijk), Utrecht (Soestbergen), Zwolle (Kranenburg), Den Haag (Begraafplaats Oud Eik en Duinen/St. Barbara), Enschede (Westerbegraafplaats/Oosterbegraafplaats) en ’s-Hertogenbosch (Groenendaal/Orthen). Een overzicht van alle begraafplaatsen vind je hier.

Meditatie op sterfelijkheid

HOLLANDSCHE RADING – Robin Zuidam, mede-oprichter van Het Bezinningshuis, neemt je, in het kader van Vergankelijkheidsdag, mee in een meditatie op de eigen sterfelijkheid. De meditatie wordt op zondagochtend 27 september aangeboden. Het programma is alsvolgt:

10:30-11:00 uur Inloop
11:00-11:10 landingsoefening
11:10-11:30 geleide meditatie
11:30-11:45 napraten
11:45:12:00 energizer en koffie, thee of water.

Toegang is vrij. Er is ruimte voor maximaal 6 deelnemers. Bij meer aanmeldingen zal de meditatie ook via streaming te volgen zijn. Aanmelden kan via deze link.

Wandeling Oude Eik en Duinen

DEN HAAG – Ritueelbegeleider Carola Kruijswijk van Leefgetijden biedt op 19 september, de zaterdag vóór Vergankelijkheidsdag, een wandeling over de Haagse begraafplaats Oud Eik en Duinen aan. Tijdens de wandeling staan deelnemers stil bij herinneringen aan overleden personen en bij ervaringen rondom sterfelijkheid. “De wandeling begint om 14.00 bij het hek van de begraafplaats en duurt zo lang je wilt”, meldt het persbericht uitnodigend. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@leefgetijden.nl. Geef daarbij ook even aan met hoeveel personen je wilt komen, luidt het verzoek.

Workshop Uit de kist

ALMERE – Zilla van Dijk van Rituals to Root houdt op 26 september haar workshop Uit de Kist, speciaal gericht op mensen die als professional met sterven(den) in aanraking komen. Dat vraagt om een compassievolle en open houding. Aan de hand van een eigen voorwerp gaan deelnemers aan de workshop met elkaar in dialoog. “Ik nodig je uit om in dialoog te gaan met jezelf, je te bezinnen op je eigen (on)sterfelijkheid en om jezelf en ons een blik te gunnen wanneer je voorzichtig de deksel van jouw kist oplicht”, schrijft Zilla in haar uitnodiging. Meer informatie of inschrijven? Kijk dan hier.

Luisteruur

Op 22 september a.s. bieden Patricia Koster en Fokke Vreeken een online Luisteruur aan met het thema Vergankelijkheid, wat betekent dit voor jou en hoe spreek je hierover met anderen?

Tijdens een online Luistercirkel delen deelnemers in groepsverband verhalen met elkaar. “Door getuige te zijn van de verhalen van anderen creëren we een samenzijn”, licht Patricia Koster toe. Patricia en Fokke zijn beroepsluisteraars die zich verenigd hebben in het LuisterVerbond. Om deel te kunnen nemen heb je een stabiele internetverbinding nodig, zodat je via laptop, iPad of smartphone kunt aansluiten. “We starten de Luistercirkel om 19.30 uur”, zegt Patricia Koster. “We vragen je om vanaf 19.15 uur in te loggen om je verbinding en je microfoon te testen.” Deelnemers kunnen zich aanmelden via de Facebookpagina van het LuisterVerbond. Voor vragen kun je mailen naar patriciakoster@durftesterven.nl of info@komopvoorjezorg.nl.

Wandelen met TOLAD

ALMERE/VIERHOUTEN – Wandelcoachpraktijk Tryas uit Almere organiseert op Vergankelijkheidsdag (dinsdag 22 september) tussen 13.00 en 15.00 uur TOLAD-wandelingen in Almere. De TOLAD is een wandelstok die gevuld kan worden met as van een overledene. Wandelcoach Petra Holla laat deelnemers in een korte wandeling van ongeveer 20 minuten kennis maken met de TOLAD. Deelnemers zullen ervaren hoe de TOLAD werkt en hoe hierdoor gesprekken ontstaan. Wie wil deelnemen wordt verzocht zich aan te melden via mail (petra@tryas.nl) of website. Na aanmelding krijgt men het adres van de ontmoetingslocatie.

Ook in Vierhouten wordt een wandeling met de TOLAD aangeboden. Die TOLAD staat echter niet centraal. Als je behoefte hebt aan een praatje, een wandeling, een gesprek over de laatste levensfase of het delen van herinneringen aan een overleden dierbare, ben je van harte welkom voor een wandeling van zo’n 4,5 km, die plaatsvindt onder begeleiding van Gerda Hooghordel. Het startpunt is de parkeerplaats aan de Tongerenseweg (speelweide) in Vierhouten. Aanmelden kan tot 21 september 16.00 uur via mail (info@jouwlaatstelevensfase.nl) of telefoon (06- 828 39 953). Aan deze wandeling zijn geen kosten verbonden. “De TOLAD nemen we mee als symbool voor diepte, verbinding en wederzijds respect, vanuit je hart spreken en echt naar elkaar luisteren”, schrijft Hooghordel in een persbericht. 

Landgoedwandeling

Dit jaar organiseert Morgen Uitvaart op Vergankelijkheidsdag een wandeling op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Deelnemers krijgen tevens de mogelijkheid de dialoog met elkaar aan te gaan: we gebruiken hiervoor de Kaartjes van Betekenis (Vragen die er toe toen). De vragen zetten aan tot het nadenken over diverse onderwerpen: van afscheid nemen tot uitvaart, van de kijk op het hiernamaals tot de houding waarin men in het leven staat.

We verzamelen op de 22e september om 10.00 uur op het landgoed. De wandeling zal ongeveer één uur duren. Na de wandeling sluiten we gezamenlijk af onder het genot van een drankje. Indien u interesse heeft om mee te gaan dan kunt u zich tot en met 20 september aanmelden door een e-mail te sturen naar info@morgenuitvaart.nl. We nemen dan contact met u op om u verder te informeren.

Death Café

AMSTERDAM – Met wildvreemden bij elkaar komen en in gezamenlijkheid praten over dood? Tijdens een Death Café is dat doodgewoon. In kleine groepen vertellen deelnemers over hun ervaringen met de dood. Dat kan allerlei kanten opgaan. Over angst voor de dood, een ervaring met een uitvaart, gedachten over de laatste levensfase of over verliezen die in het leven zijn geleden. CareSpace in Amsterdam biedt een gelegenheid aan om aan zo’n Death Café deel te nemen op 25 september, vanaf 17.00 uur tot en met 18.30 uur. Opgeven kan via deze link

Bezinningswandeling

HOLLANDSCHE RADING – Stichting Het Bezinningshuis organiseert in de ochtend van Vergankelijkheidsdag een bezinningswandeling in de directe omgeving van het Bezinningshuis (Karnemelksweg 8 in Hollandsche Rading). “Je hoeft je niet op te geven en deelname is kosteloos”, meldt de website van de Stichting. “Je wordt van harte uitgenodigd mee te wandelen. In stilte of in gesprek. We ervaren de energie van de natuur.” De wandeling start om 10 uur en zal tot ongeveer 12 uur duren. Meer informatie is te vinden op de website van Het Bezinningshuis.

Boekenclub

HOOFDDORP – Vier keer per jaar komt de boekenclub ‘Bardo Leest’ van hospice Bardo in Hoofddorp bij elkaar. De eerstvolgende bijeenkomst is op de Vergankelijkheidsdag: dinsdag 22 september van 20:00 uur tot 21.30 uur. We bespreken dan het boek ‘De vijf inzichten’ van Frank Ostaseski. Wij zorgen voor een kop koffie en/of thee. Toegang is gratis. Je hoeft geen lid van de club te worden, je schuift gewoon aan als je het boek interessant vindt en het graag wilt bespreken. Iedereen is welkom. Zorg er wel voor dat je het boek dat op de agenda staat hebt gelezen, dat geeft inhoud aan de avond. Voor meer informatie en aanmelding, klik hier

Workshop Liefdevol levenseinde

ARNHEM – In De Buurtfabriek in Arnhem biedt Stichting Amaruq op 3 oktober de workshop Liefdevol levenseinde aan. De workshop is vooral gericht op naasten en mantelzorgers van ongeneeslijk zieken, en op professionals die beroepshalve met stervenden te maken krijgen. Onderwerpen die in de workshop aan de orde komen zijn onder meer: Wat betekent sterven voor jou, hoe spreek je over het levenseinde met de stervende, hoe ziet het sterfproces eruit, hoe communiceer je zonder woorden en wat kun je met rituelen? De workshop wordt verzorgd door stervensbegeleider Yarí van Buel en duurt van 10 tot half vijf. Wie de workshop wil volgen, kan zich via mail of telefoon aanmelden via: yari@amaruq.nl of 06-14441075. Er is plaats voor maximaal acht mensen. De kosten zijn 75 euro, inclusief koffie, thee, iets lekkers, een lunch, een certificaat en een praktische gids.

Boekpresentatie

SPIJKENISSE – Het boek Een voltooid leven. Roman over een doorleefd afscheid van Annerieke de Vries kan een mooie aanzet geven om over sterfelijkheid na te denken en er met naasten over te praten. Daarom houdt de Bibliotheek De Boekenberg in Spijkenisse op 17 september een bijeenkomst over het boek, verzorgd door de auteur zelf. De bijeenkomst begint om 14 uur. Aanmelding is gewenst, bijvoorbeeld via deze website.

Middag van de Vergankelijkheid

WASSENAAR – Op zondag 27 september staat de Plek van Bezieling in Wassenaar in het teken van de Middag van de Vergankelijkheid. Met een ritueelbegeleider, een schrijfster van levensverhalen, een rouwcoach, de catering van Me-Gusta, enkele kunstenaars van herinneringsmonumenten, een voor- en nazorgspecialist, een zangeres, informatie over persoonlijk afscheid en natuurbegraven, en mogelijk een presentatie van ‘de levende doodskist’, die nu zo in het nieuws is, belooft het een sprankelende, levendige middag te worden. De bijeenkomst, die van 14.00-17.00 uur duurt, is gratis toegankelijk. “Op de middag worden u dingen aangedragen om de vergankelijkheid van het leven meer een plek te geven”, stelt organisator Richard van Roessel in de uitnodiging. “De middag is mogelijk interessant voor uzelf, voor mantelzorgers en iedereen die zich wil oriënteren op mogelijkheden voor een persoonlijk afscheid.” Het evenement zal geheel buiten plaatsvinden. De Plek van Bezieling is gevestigd op het adres Raaphorstlaan 10a in Wassenaar (parkeer op de Eikenlaan en loop rechtdoor het zandpad op, dan de 1e oprit rechts).

Voor meer informatie kijk op deze website. In verband met coronamaatregelen is aanmelden gewenst. Mail daarvoor naar info@maestro-uitvaarders.nl of bel met Richard van Roessel 06-55170520.

Dansen

AMSTERDAM – Door te dansen kun je leren omgaan met dood en verlies, is de overtuiging van Marie Goeminne. Ze biedt vanaf zondag 27 september, op vier zondagen, de workshop ‘Dansen met de doden’ aan. In deze workshop, die gehouden wordt in de Amsterdamse praktijk van haar voor Biodynamische Therapie, maken deelnemers verbinding met hun lichaam. “Via beweging onderzoeken en ervaren we hoe het omgaan met ‘dood en verlies’ in ons leeft”, zegt Goeminne. “Iedere zondag verkennen we één lichaamsdeel, waaronder de rug en de handen. Elk lichaamsdeel draagt een thema in zich vanwaaruit we zullen werken. De handen bijvoorbeeld staan voor ontvangen en geven, begrenzen en uitreiken. Via opdrachten, zoals geleide meditaties, gewaarwordingsoefeningen, bewegingsonderzoek en -improvisaties, zullen we het thema met en in ons lijf exploreren. We benoemen wat vertrouwd is voor ons en wat nieuw is. Wat ons steunt en plezier geeft, en wat spannend en kwetsbaar voelt. Door ons lijf te laten dansen geven we ruimte en draagkracht aan het ‘gevoelde’.” Voor meer informatie kijk hier.

Filmavonden

APELDOORN – Op 22 en 23 september organiseert café Doodgewoon, een initiatief van het Netwerk Palliatieve Zorg Oost-Veluwe, in samenwerking met filmtheater Gigant in Apeldoorn een filmavond. Op het programma staat de film The Farewell, een Amerikaanse komedie-drama film uit 2019, geschreven en geregisseerd door Lulu Wang. In de film ontdekt een Chinese familie dat hun oma nog maar kort te leven heeft. De familieleden besluiten haar hierover niet in te lichten. Eén en ander leidt tot een aantal grote ethische dilemma’s.

Op de vertoning volgt een nabespreking door kaderhuisartsen palliatieve zorg Marieke Dijkzeul en Karel Hoffmans.  Bezoekers van Café Doodgewoon betalen slechts 7 euro voor een toegangskaart (inclusief een kop koffie of thee). Vanwege coronamaatregelen is aanmelden noodzakelijk. Dat kan hier.

Cursus voor 60-plussers

AMSTERDAM – Op de dag na Vergankelijkheidsdag, op 23 september, start de cursus Metgezel zijn voor een naaste die gaat sterven. Deze cursus is speciaal gericht op 60-plussers die momenteel voor een naaste die ernstig ziek is zorgen, of die verwachten dit in de (nabije) toekomst te gaan doen. De training vindt plaats op zes woensdagmiddagen, en wordt verzorgd door Lieke van Nood en Annie Birken van trainingsbureau CareSpace in Amsterdam. “In deze cursus krijgen deelnemers de ruimte om hun eigen sterfelijkheid onder ogen te zien en om meer bekend te raken met het proces van sterven”, stellen de docenten op de website van CareSpace. “We leren deelnemers handvatten aan voor het bijstaan van de ander in hun proces van relaties afronden, terugkijken naar hun leven en vooruit kijken naar de dood. Ze zullen ontdekken hoe ze een veilige omgeving kunnen maken voor de stervende zodat zij hun eigen antwoorden kunnen vinden op grote levensvragen. En zodat ze zich op hun eigen manier kunnen voorbereiden op het levenseinde.” Voor meer informatie over deze cursus, klik op deze link.

Café Doodgewoon

VEENENDAAL – De Café Doodgewoon-avond in Veenendaal van 15 september is volledig gewijd aan het boek Een voltooid leven. Roman over een doorleefd afscheid van Annerieke de Vries. In de roman draait het om de 76-jarige Doortje, die al in het begin van het boek de diagnose ‘longkanker met uitzaaiingen’ te horen krijgt van een medisch-specialist. Al snel heeft ze verzorging nodig; haar drie dochters mantelzorgen erop los, ook de thuiszorg draagt haar steentje bij, maar uiteindelijk moet ze toch naar een hospice verhuizen, omdat haar klachten de thuis- en mantelzorg boven het hoofd groeien. Daar komt ze na een kort verblijf te overlijden. Auteur Annerieke de Vries weet zich bijzonder goed in te leven in de ongeneeslijk zieke Doortje. Op meeslepende en realistische wijze verhaalt ze van het gestage verval dat nou eenmaal bij het sterven hoort. “Dit maakt het tot een waardevol boek, vooral omdat er in de samenleving nauwelijks oog of oor is voor ‘het gewone sterven’”, schreef een recensent. Auteur De Vries is uitgenodigd om tijdens de bijeenkomst van Café Doodgewoon over haar boek te vertellen. De avond is gratis toegankelijk, aanmelding is echter zeer gewenst. Dat kan via info@cafedoodgewoonveenendaal.nl

Interactieve avond

NIJMEGEN – Samen met stervensbegeleider Barbara Croonen organiseert ritueelbegeleider Esther Zawiolkowski op Vergankelijkheidsdag een interactieve avond over sterfelijkheid in het Huis van Compassie in Nijmegen. Barbara zal vertellen over de verschillende processen die de stervende en de naasten kunnen doormaken en Esther geeft voorbeelden van levenseinderituelen die mensen kunnen gebruiken. Er is volop ruimte voor vragen en uitwisseling. De inloop is vanaf 19.00 uur. Het inhoudelijke deel van de bijeenkomst start om 19.30 uur en zal tot 21.30 uur duren.

Het Huis van Compassie is gevestigd op de Groenestraat 170. Aanmelding vooraf wordt op prijs gesteld. Er is ruimte voor vijftien personen. Aanmelding kan bij Esther (astarterituelen@gmail.com) of Barbara (barbara@deuilvlinder.nl).

Lezing

ARNHEM – In De Buurtfabriek in Arnhem wordt op 17 september de lezing Spreken over Sterfelijkheid en Stervensprocessen gegeven door Yarí van Buel van de Stichting Amaruq. “Wij zijn sterfelijke wezens en het sterven en het stervensproces gaan vooraf aan ieders dood”, constateert Van Buel. “Maar erover spreken is voor velen nog een lastig onderwerp.
De dood en de stappen die daar aan voorafgaan verdienen een volwaardige en van taboe ontdane plek in het leven. Deze interactieve lezing wil hier een bijdrage aan leveren. Spreken over het levenseinde maakt dat we ons echt kunnen verbinden met het afscheid nemen, hoe pijnlijk en verdrietig dit meestal ook is.” De Buurtfabriek is gevestigd op het adres Peter van Anrooylaan 1. Wie de lezing wil bijwonen, wordt verzocht zich via mail of telefoon aan te melden: yari@amaruq.nl of 06-14441075. Er is plaats voor maximaal 15 mensen. 

Mini-festival

HILVERSUM – Omdat er in 2001 op 11 september een golf van angst ontstond op de wereld en omdat ook de gebeurtenissen van de afgelopen (corona) tijd voor extra angst kunnen zorgen, organiseert het Magisch Perspectief op 11 september in Hilversum het Mini Festival Vrij Zijn. Het festival wil het angstige tij keren door samen te ontdekken dat we allemaal vrij zijn. “Laten we elkaar inspireren maar vooral ook herinneren aan onze innerlijke vrijheid”, luidt de aansporing in het persbericht.

Er zijn verschillende workshops en netwerkmogelijkheden mogelijk tijdens dit gratis toegankelijke festival. Variërend van coaching, veldwerk, opstellingen, chi-kung, tot dans, muziek, schilderen en dichten. Rituals to Root, opgericht door ritueel- en stervensbegeleider Zilla van Dijk, verzorgt die dag de workshop Vrijheid in vergankelijkheid.
Ons werkelijk innerlijk vrij voelen in ons leven kan al een behoorlijke uitdaging zijn maar hoe vrij voel jij je met vergankelijkheid? Bij geboorte zuigen we met onze eerste inademing de belofte van een levenseinde diep onszelf in. Tijdens ons leven blijven we in- en uitademen tot we uiteindelijk de laatste adem uitblazen. Hoe wij ons verhouden tot vergankelijkheid vraagt een diep bewustzijn. Wil jij je vrijer in het leven voelen? Adem dan mee in de spiegel van jouw (on)sterfelijkheid!

Museumbezoek

AMSTERDAM/KERKRADE – Grote thema’s als afscheid, verlangen en vergankelijkheid staan centraal in de overzichtstentoonstelling Eat Love Die van Roos van Geffen in het Museum Tot Zover in Amsterdam. De tentoonstelling is nog tot 15 november te zien. Voor meer informatie, kijk hier.

In het Cube Museum in Kerkrade is de expositie (Re)Design Death te zien. De expositie toont hedendaags design rond afscheid nemen, sterven, rouwen en herinneren. Zo’n vijftig objecten laten zien hoe designers, vaak na een persoonlijke ervaring, invulling geven aan de behoeften en rituelen die er zijn rondom overlijden. Voor meer informatie, kijk hier.

Workshop sterfelijkheid

TILBURG – Op 6 september houdt Crematorium Tilburg een bijeenkomst over vergankelijkheid. Gespreksleider is geestelijk verzorger en uitvaartleider Frank van den Dries. “Alles wat leeft, zal eens vergaan – dat is een biologische wetmatigheid”, stelt hij in een persbericht. “Met de geboorte krijgen we de sterfelijkheid in de schoot geworpen. Hoe leven wij met dit gegeven van de dood? Kunnen we haar accepteren en positief inzetten bij de invulling van ons leven? Of is doodgaan de menselijke tragedie bij uitstek die het leven ledig en zinloos maakt? Of…?”

Na een introductie op het thema gaan deelnemers individueel en/of in groepjes aan de slag met prikkelende en verrijkende opdrachten. Aan het eind van de bijeenkomst kijken ze gezamenlijk terug op de middag.

Deelname en koffie/thee zijn gratis. Wel verzoeken wij u om u vooraf aan te melden door een e-mail te sturen naar coaching@frankvandendries.com of te bellen met 06 51087818.