Skip to content
Cursus

Bureau MORBidee biedt de e-cursus LEEF! aan. De cursus leert je hoe je je vergankelijkheid op een dusdanige manier in je leven kunt integreren dat het de kwaliteit van je leven verhoogt.

We leven doorgaans een leven alsof we onsterfelijk zijn, ook al weten we (rationeel) dat we het niet zijn. De diagnose van een ernstige ziekte kan daar verandering in aanbrengen, net als het bereiken van ‘een zekere leeftijd’ dat kan. Het gevolg van de eyeopener is veelal dat men bewuster en intenser gaat leven. Prioriteiten verschuiven: maatschappelijke of economische status doet er minder toe. In verbondenheid leven met belangrijke mensen om je heen doet er méér toe. Een herwaardering van de natuur past daar ook bij. In retrospectief zeggen ernstig zieken daarvan te leren. Je hoort ze uitspraken doen als: ‘Ik leef bewuster en intenser. Ik geniet meer. Ik maak me minder druk.’

Maar waarom zou je op die diagnose of die hoge leeftijd wachten voordat je je sterfelijkheid in je leven integreert? En een positieve rol laat spelen in de keuzes die je in je leven maakt? Dergelijke vragen vormen het startpunt van de e-cursus LEEF!

‘Bewustzijn van sterfelijkheid is ook bewustzijn van leven’, schrijft Monique Hulsbergen in haar boek Mindfulness in tijden van tegenslag. En ook: ‘Het accepteren van je sterfelijkheid is een positieve omhelzing van het leven.’ Die link tussen sterfelijkheid enerzijds en het verhogen van de kwaliteit van je leven staat centraal in LEEF!

Meer informatie over de cursus LEEF! vind je op deze pagina

 

“Er is niets dat ons meer over het leven leert dan de dood.”