Skip to content
Cursus

Aandacht besteden aan vergankelijkheid en sterfelijkheid, en de dood ‘gebruiken’ om de eigen kwaliteit van leven te verhogen, kan ook via een cursus. Er zijn twee aanbieders: Bureau MORBidee en Sparkle of Consciousness.

LEEF!

Bureau MORBidee biedt de e-cursus LEEF! aan. De cursus leert je hoe je je vergankelijkheid op een dusdanige manier in je leven kunt integreren dat het de kwaliteit van je leven verhoogt.

We leven doorgaans een leven alsof we onsterfelijk zijn, ook al weten we (rationeel) dat we het niet zijn. De diagnose van een ernstige ziekte kan daar verandering in aanbrengen, net als het bereiken van ‘een zekere leeftijd’ dat kan. Het gevolg van de eyeopener is veelal dat men bewuster en intenser gaat leven. Prioriteiten verschuiven: maatschappelijke of economische status doet er minder toe. In verbondenheid leven met belangrijke mensen om je heen doet er méér toe. Een herwaardering van de natuur past daar ook bij. In retrospectief zeggen ernstig zieken daarvan te leren. Je hoort ze uitspraken doen als: ‘Ik leef bewuster en intenser. Ik geniet meer. Ik maak me minder druk.’

Maar waarom zou je op die diagnose of die hoge leeftijd wachten voordat je je sterfelijkheid in je leven integreert? En een positieve rol laat spelen in de keuzes die je in je leven maakt? Dergelijke vragen vormen het startpunt van de e-cursus LEEF!

‘Bewustzijn van sterfelijkheid is ook bewustzijn van leven’, schrijft Monique Hulsbergen in haar boek Mindfulness in tijden van tegenslag. En ook: ‘Het accepteren van je sterfelijkheid is een positieve omhelzing van het leven.’ Die link tussen sterfelijkheid enerzijds en het verhogen van de kwaliteit van je leven staat centraal in LEEF!

Meer informatie over de cursus LEEF! vind je op deze pagina. De cursus kost 49,– euro. Rondom Vergankelijkheidsdag krijgen deelnemers 10 euro korting.

De Dood Leeft

Het online programma De Dood Leeft wordt aangeboden door Sparkle of Consciousness, een initiatief van Mireille Goedkoop. Mireille is spiritueel gids en coach. De Dood Leeft is volgens haar website ‘een programma waarbij je vanuit je diepste innerlijke lagen gaat ervaren wat dood en leven zijn, voorbij je huidige perceptie of overtuigingen. De energie transmissies, verbindende verhalen, muziek, ceremonies, een InnerGuidance Journey en aangereikte opdrachten nemen je mee op een persoonlijke heling- en zuiveringsreis, waarbij jij je diepste essentie ontmoet’.

In dit programma onderzoek je de dood en het leven in brede zin: Waar verleen jij je identiteit aan? Waar zorgen gehechtheden voor lijden? Wat speelt er karmisch? Welke levensbedreigende angst bepaalt je leven? Wat wil dood gaan en wat wil leven? Het Tibetaanse Boek van Leven en Sterven is een inspiratiebron geweest voor dit programma, maar het gaat nog vele stappen verder en het is niet gebaseerd op één bepaalde lering. Het is echt een programma waarin je zelf ervaart en ondergaat, geleid vanuit de universele bron. Je ervaart van binnenuit, vanuit jouw onderbewuste, wat er speelt. Dat wordt ontward en geheeld, zodat het kan transformeren. Dit is diepgaand energie- en helingswerk.

Het programma, dat uit elf verschillende modules bestaat die je online kunt volgen, richt zich enerzijds op mensen die in transitie zijn vanwege een ongeneeslijke ziekte, maar even goed voor mensen die – los van ziekte – geïnteresseerd zijn in het thema dood. 

Meer informatie over de cursus vind je op deze pagina. De cursus kost 675,– euro.

 

“Er is niets dat ons meer over het leven leert dan de dood.”