Skip to content
Herdenken

Het verlies van een dierbare vraagt om een herdenking. Door stil te staan bij het overlijden van je dierbare, eer je de overledene. Dat kan bij het graf, of op de plek waar de dierbare is verstrooid.

Ben je op zoek naar herdenkingsrituelen die bij jouw specifieke situatie passen? Overweeg een ritueelbegeleider in te schakelen. Ritueelbegeleiders begeleiden mensen bij rituelen rond belangrijke momenten in hun leven, zoals bij een geboorte of een huwelijk, maar ook rondom of na een overlijden. Op de website van de Landelijke Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders kun je een ritueelbegeleider bij jou in de buurt vinden. 

Er zijn her en der in Nederland speciale plekken die uitnodigen tot herdenken. Er zijn natuurlijk vele oorlogsmonumenten. Het Koningin Wilhelminabos bij voorbeeld, is er voor mensen die aan kanker overleden zijn. Op het terrein van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum is een monument opgericht voor mensen die hun lichaam ter beschikking van de wetenschap hebben gesteld. Ook bestaan er diverse Gedenkbossen, zoals in Neede en Asten

“Rituelen horen bij de mens. Ze hebben ons begeleid in de Oudheid en doen dat vandaag nog steeds. Op de grote momenten van het leven, geven rituelen houvast.”