Skip to content
Rituelen

Soms is het niet eenvoudig woorden te vinden voor datgene wat we willen vertellen of uitdrukken. Dan kunnen rituelen en rituele handelingen van grote waarde zijn. Denk daarbij aan de inzet van beelden, muziek en handelingen.

Rituelen helpen ons om te vertragen en stil te staan bij belangrijke zaken, ingrijpende gebeurtenissen of gedenkwaardige momenten. Rituelen helpen ons om ze te markeren. Door te vertragen scheppen we ruimte om te doorleven wat er gebeurd is, te gedenken wat beleefd is en betekenis te geven aan wat we erbij voelen.

Dagelijkse rituelen kunnen we makkelijk zelf vormgeven. Maar bij grote en ingrijpende veranderingen, zoals sterven, afscheid moeten nemen of omgaan met de vergankelijkheid van het leven, is het fijn als iemand je helpt met het zoeken en vinden van woorden, van beeld, van muziek, van passende symbolen. Op zo’n moment komen ritueelbegeleiders in beeld. Dat zijn professionals die kunnen helpen een ritueel vorm te geven. Als er iets groots gebeurd is, of als je weet dat er iets groots staat te gebeuren. 

Wil je contact leggen met een ritueelbegeleider? En horen wat hij/zij voor jou kan betekenen? Op de website van de Landelijke Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders kun je een ritueelbegeleider bij jou in de buurt vinden.