Skip to content
Schrijven

De kracht van woorden is groot. Schrijvend over sterfelijkheid of afscheid nemen betekent voor jezelf mogelijk dat het zeer confronterend is. Maar wanneer je bijvoorbeeld een brief schrijft voor je nabestaanden, is de waarde van een (hand)geschreven document enorm.

Hoe begin je ? En waaróver kun je schrijven? Houd deze tips, die afkomstig zijn uit een cursus van Bureau MORBidee, in je achterhoofd:

Bedenk voordat je gaat schrijven:
– Een afscheidsbrief is een brief, geen boek. Met andere woorden: het hoeft geen lange brief te zijn, het gaat om de boodschap, en die is vaak in een paar alinea’s al goed te verwoorden;
– Een afscheidsbrief is geen biecht. Ga geen opsomming geven van zaken waar je spijt van hebt. Dat gaat je nabestaanden alleen maar opzadelen met nare gevoelens, of schuldgevoel;
– Blijf bij jezelf. Voor je nabestaanden is het fijn als ze jou herkennen in wat je schrijft;
– Bedenk vooraf wat je wilt meegeven: wat vind je belangrijk om na te laten? Wil je één of meer levenslessen doorgeven? Wil je zwart op wit je liefde en dankbaarheid benoemen? Wil je praktische zaken doorgeven (je favoriete recept bijvoorbeeld)? Of van alles wat?

De Coalitie van Betekenis tot het Einde heeft een voorbeeldbrief opgesteld, gericht op naasten. In de voorbeeldbrief gaat het vooral over medische onderwerpen en een aanstaand sterven. Dat maakt ‘m als voorbeeld minder geschikt voor mensen die op dit moment géén levensbedreigende ziekte hebben. Bij de brief hoort een verklarende woordenlijst. Voor meer informatie, kijk op de website van de Coalitie.