Skip to content
Vieren

Dat je bestaat is al een reden op zich om het leven te vieren. Maar als je erover nadenkt zijn er duizenden andere (kleinere) redenen om dat te doen. Zeker als je ernaar kijkt vanuit het perspectief van de eindigheid.

Wat valt er zoal te vieren? In feite kun je alles vieren dat te markeren valt. Dat geldt voor jong en oud. Bij kinderen kun je het veterstrikdiploma vieren. Bij jongeren het moment waarop die gehate beugel eindelijk uit mocht. Twintigers of dertigers kunnen hun eerste baan aangrijpen voor een feestelijke bijeenkomst. Maar wat te denken van kleinere ‘events’, zoals het behalen van een deadline, een briljant zonnige dag in het midden van de winter of de constatering dat het je is gelukt minder energie te verbruiken dan vorig jaar.

Iets vieren, al dan niet met een feestje, geeft je een besef van liefde (als je andere mensen erin betrekt althans), geeft vreugde, zorgt voor mooie herinneringen en concretiseert je dankbaarheid voor het leven. Dat zijn, in het licht van de vergankelijkheid, belangrijke waarden.

“Hoera, het is vandaag!”