Skip to content
Wandelen

Door een eindje te wandelen in de natuur, kom je als vanzelf in contact met de vergankelijkheid van het leven. Kijk naar de bomen, kijk naar de bladeren. Zie het zonlicht, of zie de mist. Volg de wolken, volg de vogels.

Tijdens het wandelen valt de dagelijkse druk weg, en start het mijmeren. Je hoeft natuurlijk niet in je eentje te wandelen. Wandelen en praten (bijvoorbeeld over levensvragen) gaan prima samen. Waarom dat zo is legt Erik Scherder hier uit. 

Wil je wandelen over een begraafplaats? Diverse begraafplaatsen hebben wandelroutes. Sommige zijn speciaal gewijd aan de flora en fauna op een begraafplaats, andere zijn meer gericht op de funeraire waarde van een begraafplaats. Uiteraard kun je ook gewoon los van een beschikbare wandelroute over een begraafplaats lopen. Nederland telt diverse begraafplaatsen die als een park ogen. Er zijn bijvoorbeeld prachtige begraafplaatsen in Amsterdam (De Nieuwe Ooster, Zorgvlied), Rotterdam (Crooswijk), Utrecht (Soestbergen), Zwolle (Kranenburg), Den Haag (Begraafplaats Oud Eik en Duinen/St. Barbara), Enschede (Westerbegraafplaats/Oosterbegraafplaats) en ’s-Hertogenbosch (Groenendaal/Orthen).

“Het wonder is niet, door de lucht vliegen of op het water lopen, maar te wandelen op aarde.”